UE cere eliberarea unui important opozant al lui Lukaşenko. Belarus acuză Moscova şi Occidentul că vor să o destabilizeze

Preşedintele belarus, Alexander Lukaşenko, a acuzat vineri Moscova şi Occidentul că încearcă să-i destabilizeze ţara. Declaraţia intervine la o zi după arestarea unui adversar politic pe fondul unei campanii ce-i vizează pe potenţialii săi rivali la alegerile prezidenţiale din august, transmite France Presse.

„Astăzi, toate interesele geopolitice sunt concentrate asupra Belarusului, atât în Vest, cât şi în Est”, a spus Lukaşenko în cadrul unei şedinţe de guvern.

„Anumite forţe încep să se intensifice pentru a schimba situaţia din ţară”, a adăugat el, dând asigurări totuşi că a reuşit să „perturbe planul de destabilizare pe scară largă a Belarusului” şi a reuşit ”să aducă la lumină adevărata faţă a anumitor marionete” şi „a păpuşarilor lor din străinătate”.

Aceste afirmaţii au fost făcute după arestarea joi a adversarului său Viktor Babariko (Babaryko), acuzat de „fraudă” şi „spălare de bani”, precum şi a fiului acestuia, Eduard, care-i conduce campania şi care a fost acuzat de „neplata impozitelor”.

Vineri, Uniunea Europeană a cerut eliberarea acestora. „UE invită autorităţile din Belarus să-i elibereze imediat (pe cei doi) din detenţia preventivă şi să garanteze respectarea deplină a statului de drept”, a declarat purtătorul de cuvânt al politicii externe a UE, Peter Stano, într-un comunicat, citat de DPA.

„Orice investigaţie trebuie să fie imparţială şi fără presiune politică”, adaugă comunicatul.

„Niciun candidat potenţial nu ar trebui împiedicat să îndeplinească procedura de înregistrare din cauza unor măsuri restrictive motivate politic”, se arată în comunicatul UE.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că Moscova nu susţine niciun candidat la alegerile din 9 august din Belarus. „Aceasta este o afacere internă în Belarus şi nu intenţionăm să ne implicăm”, a adăugat el, potrivit agenţiilor ruse de presă.

Babariko, fost bancher al unei filiale a gigantului rus Gazprom, şi-a anunţat intenţia de a candida împotriva lui Alexander Lukaşenko la alegerile prezidenţiale din 9 august. Prezentându-se ca apărătorul antreprenorilor, el s-a lansat în campanie criticând sistemul economic, controlat în mare măsură de stat şi aflat în criză, într-un context de conflicte politice şi petroliere cu ”marele frate rus”.

 


Preluat de la: Publika.md