UE a construit un număr record de parcuri eoliene

Blocul comunitar a construit și conectat la rețea în 2023 parcuri eoliene onshore cu o capacitate de 14 Gigawați și 3 Gigawați de capacități eoliene offshore, în creștere cu 7% comparativ cu anul 2022, susține WindEurope. Cu toate acestea, potrivit propriilor estimări ale Bruxelles-ului, noi parcuri eoliene cu o capacitate de cel puțin 37 de Gigawați ar trebui construite în fiecare an pentru ca UE să își atingă ținta din domeniul energiilor regenerabile fixată pentru 2030.

Sectorul energiei eoliene din Europa se confruntă cu dificultăți în ultimii ani din cauza unor factori precum explozia inflației, concurența crescută și blocajele în obținerea autorizațiilor necesare pentru proiecte.

”Lucrurile stăteau foarte prost pe partea de autorizații. Acum au început să se îmbunătățească semnificativ”, a declarat directorul de la WindEurope, Giles Dickson, citînd noile prevederi ale UE destinate reducerii perioadelor de așteptare pentru obținerea autorizațiilor, care au ajutat la creșterea numărului de autorizații emise anul trecut.

”Asta ne dă motive de optimism că îmbunătățirile pe care am început să le vedem anul trecut vor continua, că ne putem aștepta la o creștere a volumelor noilor instalații eoliene care vor fi construite”, a adăugat Giles Dickson.

Instalațiile eoliene au fost responsabile anul trecut pentru 19% din toată electricitatea produsă în UE, ceea ce a ajutat blocul comunitar ca 44% din producția totală de electricitate să fie din surse regenerabile, potrivit unei analize a Institutului Fraunhofer.

De asemenea, în luna octombrie, Comisia Europeană a lansat un pachet de măsuri destinat impulsionării sectorului energiei eoliene, care include tot mai mult sprijin financiar pentru furnizorii din industria energiei eoliene, prin intermediul Băncii Europene de Investiții, dar și modificări cu privire la licitațiile pentru energii regenerabile care ar putea să îi favorizeze pe producătorii locali.

În timp ce energia fotovoltaică a explodat, pe măsură ce consumatorii au recurs la panourile solare pentru a contracara creșterea facturilor la electricitate, industria energiei eoliene din Europa a fost lăsată în mare parte în urmă. Producătorii de turbine au pierdut bani, iar unii dezvoltatori de parcuri au anulat sau amînat unele proiecte din cauza creșterii costurilor.


Preluat de la: Noi.md