UE a anunțat lista țărilor din care va primi cetățeni de la 1 iulie. Moldova nu se regăsește printre ele

Uniunea Europeană a anunțat oficial că de la 1 iulie își redeschide granițele pentru călătorii din 14 state care au reușit să aducă sub control epidemia de COVID-19.

Potrivit unui document publicat de Consiliul European, pe lista de țări agreate se află: Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia și Uruguay.

În schimb, țări precum SUA, Brazilia sau Rusia, unde numărul de cazuri COVID este încă mare sau chiar în creștere explozivă, cum este cazul Statelor Unite, mai au de așteptat cel puțin două săptămâni, până la revizuirea listei. Decizia UE de a interzice accesul cetățenilor americani ar putea avea ramificații majore economice, culturale și geopolitice, potrivit New York Times, citează libertatea.ro.

În ceea ce privește situația epidemiologică, țările terțe aflate pe listă ar trebui să îndeplinească în special următoarele criterii:

– numărul de noi cazuri de COVID-19 în ultimele 14 zile și raportate la suta de mii de locuitori aproape de sau sub media UE (înregistrată pe 15 iunie 2020);
– o tendință stabilă sau descrescătoare de cazuri noi în această perioadă, în comparație cu ultimele 14 zile;
– răspunsul general la COVID-19, luând în considerare informațiile valabile, inclusiv despre aspecte precum testarea, supravegherea, urmărirea contactelor, controlul, tratamentul și raportarea, precum și încrederea în informații și, dacă e nevoie, media totală a scorului obținut respectând Regulile Internaționale de Sănătate. Informațiile furnizate de către delegațiile UE privind aceste aspecte ar trebui luate în considerare.

Reciprocitatea ar trebui de asemenea luată în considerare în mod regulat și de la caz la caz.

Pentru țările unde restricțiile de călătorie continuă să fie aplicate, următoarele categorii de persoane ar trebui exceptate de la aceste restricții:

– cetățenii UE și membrii lor de familie;
– rezidenții pe termen lung din UE și membrii lor de familie;
– cei care călătoresc pentru o nevoie sau un scop esențial, precum prevede recomandarea.

Statele asociate Spațiului Schengen (Islanda, Lichtenstein, Norvegia, Elveția) fac de asemenea parte din această recomandare.


Preluat de la: Publika.md