Ucraina începe negocierile cu România pentru un acord bilateral de securitate

Negocierile de la Davos au avut loc cu participarea șefului Biroului prezidențial, Andrei Eermak, și a secretarului de stat al Ministerului Afacerilor Externe al României, Iulian Fota.

România a devenit a 9-a țară care a început discuții bilaterale de securitate cu Ucraina reafirmîndu-și sprijinul ferm pentru independența și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și pentru calea sa europeană și euro-atlantică.

Șeful adjunct al Biroului președintelui Ucrainei, Igor Zhovkva, a menționat că fără România este imposibil ca Ucraina să obțină garanții de securitate cu drepturi depline în Europa, în special în regiunea Mării Negre.

Viceministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Mykola Tochytskyi, și-a exprimat recunoștința României și poporului român pentru asistența constantă pe care o primește Ucraina.

Părțile au discutat principalele elemente ale viitorului acord bilateral de securitate și au convenit asupra modalităților negocierilor ulterioare.

Amintim că în timpul vizitei șefului guvernului britanic Rishi Sunak la Kiev din 12 ianuarie, a fost semnat un acord bilateral de securitate între Marea Britanie și Ucraina, care va fi în vigoare pînă cînd Ucraina aderă la NATO.

Acest document a fost primul dintre cele pe care Ucraina speră să le încheie cu partenerii săi.


Preluat de la: Noi.md