Ucraina a refuzat să ofere ajutor Moldovei în timpul conflictului din Transnistria

Limba, ”neliniștea” și planul pașnic de a soluționa conflictul sunt elementele asemănătoare între situația din Donbas și Transnistria. 

În timpul conflictului militar din Transnistria, Ucraina a refuzat să ofere ajutor Moldovei, invocând agresiunea militară din partea rușilor – o problemă internă a Moldovei.

O atenționare în acest sens, face juristul Nikolai Kolomoeț, pe blogul său, care a studiat problema transnistreană, citând surse oficiale o serie de documente moldovenești.

Potrivit acestuia, similitudinile între conflictele din Donabas și Transnistria sunt foarte bine pronunțate. În ajunul invaziei din septembrie 1989, Parlamentul Republicii Moldova adoptă "legea limbii" prin care este introdusă o singură limbă națională – moldovenească. Rusia a folosit această soluție pentru a slăbi situația din republică, dar și decizia Radei Supreme privind anularea "legilor de limbaj" care a fost folosită pentru a destabiliza situația din Crimeea.

În 1992, printr-o rezoluție, Parlamentul de la Chișinău cere Ucrainei asistență în lupta împotriva agresiunii armatei ruse.

”Astăzi fiecare ucrainean trebuie să știe cum am reacționat noi atunci. Acest lucru trebuie să fie cunoscut de popor, ca să știe de ce ar trebui să îi fie rușine”, susține juristul.

În data de 7 iulie 1992, Parlamentul de la Kiev nu recunoaște oficial agresiunea Rusiei împotriva Republicii Moldova, deși transferul de echipamente și forță de muncă al armatei ruse a fost efectuat pe teritoriul Ucrainei.

Dar Consiliul Suprem a exprimat "îngrijorarea extremă privind conflictul intern din Republica Moldova". Referindu-se la Republica Moldova, Parlamentul de la Kiev a condamnat metodele violente de soluționare a conflictelor, după ce mai multe persoane au fost ucise în conflict și a îndemnat părțile să caute o soluție pașnică a conflictului.

Rămasă fără ajutor, conducerea R. Moldova a fost nevoită să înainteze Rusiei un plan de pace pentru a soluționa conflictul.

”Acest plan, din 13 puncte are asemănări clare cu cel al președintelui ucrainean, Petro Poroșenko. Nu, acestea nu sunt gemene. Planul R. Moldova ar putea fi numit fratele mai mare al planului ucrainean. Este o utopie”, mai spune juristul. Până la urmă planul de pace adus la separarea de R. Moldova, a așa zisei republici transnistrene și transformarea într-un stat nerecunoscut.

sursa: news.bigmir.net


Preluat de la: Timpul.md