Turul doi al alegerilor locale din Franța. Scrutinul, marcat de un absenteism istoric pe fondul pandemiei

Rezultat dezamăgitor pentru partidul președintelui Emmanuel Macron în cel de-al doilea tur al alegerilor locale din Franța, desfășurate duminică, la trei luni distanță față de primul tur. Scrutinul a fost marcat și de un absenteism istoric pe fondul pandemiei. De altfel, masca de protecție şi dezinfectantul au fost de nelipsit la aceste alegeri. Membrii comisiilor au purtat și viziere.

Verzii se pot declara marii câștigători. Au obținut victorie în orașe importante precum Strasbourg, Bordeaux sau Lyon.

„Lyon a ales ecologia. În această seară, visul nostru s-a materializat datorită energiilor voastre”, a afirmat primarul ales în Lyon, Gregory Doucet.

Parisul va fi, în continuare, condus de socialista Anne Hidalgo. În primul său discurs după anunțarea rezultatelor, ea a promis că oraşul va fi mai curat, cu mai multe piste pentru bicicliști și mai puține mașini.

„Vreau să mulțumesc tuturor celor care în ciuda crizei provocate de coronavirus au mers la vot. De asemenea, mulțumesc tuturor celor care s-au mobilizat astfel încât aceste alegeri să se desfășoare în condiții sigure”, a comunicat primarul Parisului, Anne Hidalgo.

După cel de-al doilea tur al alegerilor locale din Franța vor exista schimbări și în administrația centrală. Asta pentru că premierul Edouard Philippe a câștigat alegerile în orașul Havre, cu aproape 59 de procente, la limită față de contracandidatul său comunist.

„S-a încheiat numărarea voturilor în Havre. Vă mulțumesc tuturor locuitorilor orașului pentru că mi-ați acordat încredere”, a menţionat premierul Franței, primar ales în Havre, Edouard Philippe.

Primul tur al alegerilor locale din Franța a fost organizat în 15 martie.


Preluat de la: Publika.md