Turismul spaniol a ajuns în colaps în timp ce şomajul creşte, iar ce e mai rău de-acum urmează

 

♦ Numărul şomerilor din a patra mare economie a zonei euro a crescut cu 55.000 la 3,37 milioane, rata şomajului urcând la 15,33%.

Ca una dintre destinaţiile turistice de top ale lumii, Spania spera să-şi salveze vara prezentându-se drept un refugiu în faţa pandemiei, însă, în condiţiile în care numărul infectărilor este din nou în creştere puternică, toate pariurile au căzut, scrie The Local.

Mai multe ţări europene îşi avertizează acum cetăţenii să nu viziteze Spania, după ce ţara a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de cazuri de Covid-19 în ultimele săptămâni.

Decizia recentă a Marii Britanii de a impune carantină tuturor tu­riş­tilor care revin din Spania repre­zin­tă o lovitură dură, în contextul în care turiştii britanici reprezintă cel mai numeros grup naţional de vizitatori, 18 milioane dintre aceştia petrecându-şi vacanţele în Spania în 2019.

Asociaţia de turism Exceltur estimează că decizia Marii Britanii ar putea costa până la 8,7 miliarde de euro în august şi septembrie, o lovitură uriaşă pentru un sector a cărui cifră de afaceri era deja aşteptată să se înjumătăţească în acest an.

Sectorul reprezintă 12% din PIB-ul spaniol şi 13% din numărul total de angajaţi.

Franţa şi Belgia le recomandă la rândul lor propriilor cetăţeni să-şi anuleze vacanţele de vară în regiunea Catalonia, una dintre cele mai afectate regiuni din Spania, potrivit EUObserver.

Confederaţia Empresarial d’Hostaleria i Restauratia de Catalunya (ConfeCat) avertiza recent într-un manifest adresat preşedintelui catalan Quim Torra că situaţia sectorului este la limită, acesta trecând printr-o criză fără precedent, scrie La Vanguardia.

„Anulările au crescut, abia avem rezervări şi mai multe hoteluri intenţionează să se închidă din nou“, rezumă surse din industrie.

Oamenii de afaceri din sector consideră că ajutorul guvernului spaniol a fost practic inexistent.

Problemele Spaniei nu se rezumă însă la sectorul turistic. Şomajul ţării a crescut în trimestrul doi, prevestind lunile negre ce vor urma pentru cea mai afectată piaţă a muncii din Europa, scrie Bloomberg.

Numărul şomerilor din a patra mare economie a zonei euro a crescut cu 55.000 la 3,37 milioane, rata şomajului urcând la 15,33%, de la 14,4% în trimestrul anterior.

Criza economică generată de coronavirus a inversat declinul şomajului înregistrat de Spania în ultimii ani, iar ce e mai rău urmează probabil. Banca centrală a ţării arăta în iunie că se aşteaptă ca rata să urce la 24% în acest an în cel mai sumbru scenariu, iar economiştii instituţiei nu văd rata scăzând sub 17% timp de cel puţin doi ani.

 


Preluat de la: Timpul.md