Turcia numește un posibil calendar pentru încheierea războiului din Ucraina 

Acest lucru a fost declarat de ministrul turc de Externe Hakan Fidan, a relatat RBC-Ucraina citînd CNN Turk și Turkrus.

Anul acesta este dificil, sperăm la pace în 2025″, a declarat acesta.

El a subliniat că Ankara nu vede niciun motiv pentru a rezolva problema în 2024.

„În primul rînd, sîntem una dintre țările care solicită pacea în această direcție atît pe platformele NATO, cît și pe cele europene. Acest război trebuie să înceteze acum. Președintele nostru face apel la pace folosind toate calitățile sale de lider”, a declarat Fidan. El a spus că războiul Rusiei împotriva Ucrainei – s-a transformat într-un război de epuizare și ambele părți suferă pierderi.

„Acest lucru menține riscul de răspîndire. Sîntem îngrijorați de această situație. Există riscul ca războiul să se extindă în întreaga regiune. Răspîndirea începe mai întîi cu limbajul și apoi trece la acțiuni. Europa ar trebui să fie mai preocupată decît noi de situația din Ucraina”, a adăugat ministrul.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat în repetate rînduri că dorește să fie un „mediator” pentru a începe negocierile între Rusia și Ucraina. În special, el a insistat asupra faptului că Turcia este din nou pregătită să reia procesul de negocieri între Rusia și Ucraina, care a avut loc anterior la Istanbul.

Rusia și-a declarat în repetate rînduri disponibilitatea de a purta discuții cu privire la Ucraina. Președintele rus Vladimir Putin a menționat că, pentru negocieri pașnice cu Moscova, Kievul ar trebui mai întîi să anuleze decretul prezidențial ucrainean care le interzice.

Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova este pregătită pentru o soluționare politică și diplomatică a conflictului din Ucraina pe baza asumării realităților de pe teren, dar pe fondul dorinței Occidentului de a provoca o „înfrîngere strategică” Rusiei, încă nu există opțiuni pentru a ajunge la un acord în criza ucraineană.

La rîndul său, Kievul oficial notează că principala condiție pentru negocieri este retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Ucrainei, în timp ce baza formulei de pace ucrainene este respectarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei.


Preluat de la: Noi.md