Asigură-te că ai găsit şi cele mai frumoase recipiente pentru a depozita dulceaţa, şi astfel ai oricînd un dar la îndemînă pentru prieteni.
Combinaţia perfectă între îndrăzneţ şi clasic.
Ai nevoie de: 2 kg struguri, 1 kg zahăr, suc de la o lămîie, jumătate de baton de vanilie, 3-4 pahare cu apă.
Taie pe jumătate boabele de struguri şi scoate sîmburii. Acoperă strugurii cu zahăr şi lasă-i o oră într-un vas fără capac. Adaugă apa, vanilia şi pune-i la fiert. Îndepărtează spuma care se formează. Cînd siropul se leagă, toarnă sucul de lămîie şi lăsă pe foc încă 5-10 minute.
Ai nevoie de: 1 kg smochine, 500 g zahăr, 100 ml apă, zeama de la o jumătate de lămîie, 50 g zahăr vanilinat.
Spală smochinele, taie-le codiţele şi feliază. Prepară un sirop din apă şi zahăr şi lasă-l să dea în 2-3 clocote, apoi adăugă smochinele. Adună spuma formată şi adaugă zeama de lămîie şi zahărul vanilat. Lasă la fiert pînă se leagă compoziţia.
O poţi adapta cu ceva porto, brandy, rozmarin sau oţet balsamic, dacă vrei să intensifici aromele.
Ai nevoie de: 8 căni de dovleac plăcintar curăţat, tăiat cuburi, 6 căni de zahăr, 2 portocale şi o jumătate de lămîie decojite, feliate subţire, 1 baton de scorţişoară.
Amestecă toate ingredientele într-un vas şi lasă-le la foc mic în jur de 40-60 de minute, pînă începe să se îngroaşe siropul. Scoate batonul de scorţişoară. Pasează apoi compoziţia cu blenderul.
Adaugă nucşoară, anason sau vanilie, în caz că-ţi doreşti o aromă condimentată.
Ca să nu se lipească dulceaţa, foloseşte vase din oţel inoxidabil.
Preluat de la: Noi.md