Tiraspolul propune desfășurarea negocierilor în formatul "5+2" în regim online

Despre acest lucru a declarat liderul autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, în mesajul său adresat autorităților și administrației regiunii transnistrene.

Liderul autoproclamatei RMN a subliniat că la început pandemia de coronavirus și apoi acțiunile militare din Ucraina, au afectat în mod obiectiv posibilitatea de convocare a acestui format. În același timp, el și-a exprimat convingerea că acest format poate fi convocat și în alte regimuri – online și altele.

„Întâlnirile recente, de altfel, arată că toți participanții la acest format se pot reuni într-un singur birou. Marți, în biroul Misiunii OSCE a avut loc o reuniune a reprezentanților politici în prezența tuturor participanților la format. Au avut loc întîlniri la Istanbul în decembrie – totul, de asemenea, a decurs bine. Cînd există dorință, există și rezultat, iar cînd nu există dorință sau există dorința de a pune în pericol acest format, atunci și rezultatele sînt la fel. Prin urmare, Transnistria, bineînțeles, este în mod tradițional în favoarea reluării acestui format și a continuării lui”, a declarat Vadim Krasnoselski.
În același timp, el a însărcinat așa-numitul Minister al Afacerilor Externe al regiunii nerecunoscute transnistrene să promoveze și să implementeze ideea și dorința Tiraspolului de a continua dialogul în formatul „5+2” pe orice poziție a actorilor internaționali.

Anterior, viceministrul rus de externe Mihail Galuzin a declarat că este prematur de vorbit despre contacte în cadrul formatului de negocieri „5+2 privind reglementarea transnistreană”, adăugînd că „viitorul acesteia va deveni mai clar după ce situația din Ucraina va fi rezolvată”.

Anterior, vicepremierul pentru Reintegrare al Moldovei, Oleg Serebrian, a declarat că nu consideră posibilă reluarea negocierilor în formatul 5+2 atît timp cît este în desfășurare războiul din Ucraina.


Preluat de la: Noi.md