Tiraspolul a eliminat jumătate din posturile mobile instalate ilegal în Zona de securitate în perioada pandemiei

Tiraspolul a eliminat 15 posturi mobile din cele 37 instalate ilegal în Zona de securitate pe parcursul situației excepționale legate noul coronavirus. 

Astfel, au fost eliminate 6 posturi mobile din jurul cartierului Nord din Bender, 3 posturi de la Merenești-Tiraspol, posturile de la Proteagailovca, Hârbovăț, Dzerjinscoie, Pohrebea, Coșnița și Doroțcaia, informează Biroul Politici de Reintergare.

Observatorii militari urmează să inspecteze posturile rămase, în conformitate cu decizia CUC din 2 iulie. Inspectarea se va desfășura la solicitarea insistentă a delegației Chișinăului în Comisia Unificată de Control pentru a constata caracterul ilegal și abuziv al posturilor de control instalate de Tiraspol în Zona de Securitate.

Amintim că, sub pretextul măsurilor epidemiologice, Tiraspolul a instalat 37 de posturi de control grănicerești fără acordul Comisiei Unificate de Control, ce împiedică libera circulație a persoanelor între cele două maluri ale Nistrului, dar și accesul a cca 50 de mii de locuitori din Zona de Securitate la servicii de bază. Instalarea acestor posturi suplimentare reprezintă o sfidare nu doar a Acordului din 21 iulie 1992, ci și a celui de la Odessa, semnat la 20 martie 1998, care încă atunci condamna prezența grănicerilor în Zona de Securitate și stipula retragerea treptată a acestora.

Chișinăul a sesizat mediatorii și observatori în procesul de soluționare a conflictului transnistrean, dar și comunitatea internațională în legătură cu încălcările comise de partea transnistreană, insistând asupra eliminării imediate și necondiționate a acestor posturi.

Ultima informație amplă privind situația în Zona de Securitate a fost trimisă tuturor mediatorilor și observatorilor în formatul de negocieri 5+2 de către negociatorul-șef din partea Chișinăului, Cristina Lesnic, la 15 iulie curent. Totodată, Chișinăul a solicitat în repetate rânduri Misiunii OSCE să intervină pentru inspectarea și documentarea incidentelor în temeiul documentului semnat în anul 2004 care consfințește principiile de cooperare dintre CUC și Misiunea OSCE.

Delegația Republicii Moldova în CUC va continua procesul de observare și monitorizare a situației pentru a sesiza orice incident nou care ar putea fi fixat pe fundalul situației epidemiologice, fără acordul Comisiei.


Preluat de la: Publika.md