Țînțarii sunt atrași de respirație, transpirație, temperatura corpului, dar și de culoarea roșie!

Înțepăturile de țînțar nu provoacă doar mîncărime și înroșirea pielii, dar sînt și o sursă de boli. Specia de țînțar Aedes aegypti este vectorul pentru febra dengue, Zika, infecția virală chikungunya, febra galbenă… Acesta sînt boli infecțioase care fac ravagii în țările tropicale. Dar aceste boli sînt transmise și de țînțarul-tigru (Aedes albopictus), care este prezent și în Europa.

Jeffrey A. Riffel, profesor de biologie la Universitatea din Washington, și colegii săi au urmărit traiectoria de zbor a peste un milion de țînțari femele, cele care înțeapă pentru a-și hrăni ouăle, într-un mediu controlat. Este vorba de o cameră de testare, unde insecta are de ales între două ținte colorate.

Cercetătorii au urmărit traiectoria insectei cu ajutorul a 16 camere și a unui sistem de tracking 3D. Astfel, cercetătorii au putut observa spre ce țintă colorată se îndreptau insectele. Țînțarii femele par să prefere roșul, portocaliul și negrul, în timp ce albul, verdele și violetul sînt culori care le sînt indiferente.

Așadar, evitarea hainelor de culoare roșie ar putea fi o modalitate de a preveni înțepăturile de țînțari, spune prof. Riffel.

Preferința țînțarilor pentru culoarea roșie este, evident, asociată cu sîngele și o masă copioasă, fiind înscrisă în gena lor.


Preluat de la: Noi.md