Tensiuni între Serbia şi Kosovo după arestarea unui fost poliţist

Kosovo şi Serbia trebuie să detensioneze situaţia din regiune. Apelul a fost făcut de şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, după ce protestatarii sârbi au continuat să blocheze drumurile principale din nordul Kosovo. Situația s-a agravat după arestarea unui fost ofiţer de poliţie care a făcut parte din rândul etnicilor sârbi ce au demisionat din forţele de ordine în ultima lună. Aceste demisii survin după ce Priştina a decis să le ceară sârbilor să renunţe la plăcuţele de înmatriculare sârbeşti care datează de dinainte de războiul din Kosovo din 1998-1999, care a dus la obținerea independenței în 2008.

Drumurile din Kosovo au fost blocate cu vehicule grele și camioane, la o zi după ce preşedintele Serbiei, Aleksandr Vucic, a declarat că va cere NATO să permită desfășurarea a 1000 de soldați sârbi în nordul regiunii, pentru a-i proteja pe etnicii sârbi de acolo. Duminică, Vucic a spus că Belgradul a cerut eliberarea tuturor sârbilor arestați din nordul Kosovo. El a acuzat autoritățile de la Priştina și pe premierul kosovar că alimentează tensiunile.

„Este important ca Dejan Pantic şi mulţi alţi sârbi să fie eliberaţi, deoarece nu există suficiente probe împotriva acestora. Este cheia soluționării acestui conflict. Dovezile împotriva acestora au fost fabricate”, a declarat președintele sârb Aleksandar Vucic.

De cealaltă parte, Priştina susține că fostul polițist, Dejan Pantic, a fost arestat pentru că ar fi atacat, săptămâna trecută, birourile comisiei electorale, agenți de poliție și funcționari electorali. Oamenii legii susţin că blocajul sârbilor a oprit traficul și au fost nevoiţi să închidă două puncte de trecere a frontierei dintre Kosovo și Serbia. Ulterior, poliţiştii au spus că au fost atacați cu focuri de armă în mai multe locuri din apropierea unui lac de la granița cu Serbia. Premierul din Kosovo a declarat că violenţele nu vor fi tolerate.

„Misiunea de menţinere a păcii din Kosovo ar trebui să păstreze un mediu calm și sigur. Aceasta presupune libertatea de mişcare. Blocarea drumurilor publice cu utilaje grele de către bande criminale care au deschis focul asupra forţelor de ordine este inacceptabilă şi nu ar mai trebui să se repete”, a afirmat, la rândul său, premierul kosovar, Albin Kurti. 

Tensiunile s-au acutizat înaintea alegerilor locale în municipalitățile cu majoritate sârbă, prevăzute iniţial pe 18 decembrie. În contextul acestei crize, președintele Kosovo, Vjosa Osmani, a anunțat sâmbătă că alegerile locale din zona de nord vor fi amânate până în 23 aprilie.

Primarii sârbi din municipalitățile din nordul Kosovo, împreună cu judecătorii locali și aproximativ 600 de ofițeri de poliție, au demisionat luna trecută în semn de protest față de o decizie a guvernului de a înlocui plăcuțele de înmatriculare auto emise de Belgrad cu cele emise de Priştina.

La sfârşitul lunii noiembrie, Serbia şi Kosovo a ajuns la un acord, mediat de UE.  Belgradul s-a angajat să nu mai emită plăcuțe de înmatriculare cu denumirile orașelor din Kosovo, iar Priştina – că va înceta orice alte acțiuni legate de reînmatricularea vehiculelor. Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat atunci că va invita părțile în zilele următoare pentru a discuta următorii pași.

 

 


Preluat de la: Publika.md