Temperatură record în Siberia: 38 de grade în orașul Verhoiansk

Un record de creștere a temperaturii s-a înregistrat în oraşul rus Verhoiansk, din Siberia Orientală – unul dintre cele mai reci locuri de pe Pământ.

Temperatura a atins 38 de grade Celsius, în această săptămână, în regiunea Verkhoyanzk din Siberia, una dintre cele mai nordice regiuni ale Rusiei.

În această perioadă a anului, Siberia se confruntă cu o anomalie termică pozitivă extrem de mare. Mercurul a urcat la 38 ° C, sâmbătă, în regiunea Verkhoyanzk, un oraș situat dincolo de Cercul Arctic, la 4600 km nord-est de Moscova. Potrivit oficialului francez Etienne Kapikian, acesta este un ”record absolut la stație” și la nord de Cercul Arctic: ultimul datat la 25 iulie 1988, când a fost înregistrată o temperatură de 37,3 ° C.

Măsurarea a fost confirmată de un angajat al departamentului de hidrometeorologie și monitorizare a mediului din regiunea Yakoutie, a spus Météo France.

”Această regiune a cunoscut deja vârfuri de căldură ca acesta, dar nu atât de devreme în an”, spune Institutul de meteorologie.

Valorile termice au fost cu 17 grade peste normalul perioadei. 

Potrivit secretariatului Convenției-cadru al Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice, temperatura observată la regiunea Verkhoyanzk în data de 20 iunie este cu 17 ° C peste normele sezoniere. „Încălzirea globală se accelerează și se accelerează și mai rapid în anumite regiuni ale lumii”, avertizează organizația.

Într-un mesaj postat pe rețeaua de socializare Twitter, organizația arată că lupta pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră este „o cursă pentru supraviețuirea noastră”.

”Temperaturile au atins + 38 ° C în Cercul Arctic sâmbătă, cu 17 ° C mai cald decât în mod normal pentru 20 iunie. #GlobalHating este accelerat, iar unele părți ale lumii se încălzesc mult mai repede decât altele.”, a scris Convenția Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice.

”Emisiile sunt o cursă pentru supraviețuire.”, a adăugat organizația.

Din mai, Siberia a cunoscut un episod de căldură fără precedent, cu precipitații, incendii devastatoare și înflorire foarte timpurie.

Pe 23 mai, oraşul siberian Khatanga a înregistrat un record de +25 de grade Celsius, cel anterior fiind de doar +11 grade, transmite Agerpres.

Pe rețelele sociale au apărut imagini cu spargerea gheții în râurile Siberiei și o scurgere masivă de motorină în apropierea orașului Norilsk, după ce un rezervor de la o centrală electrică s-a prăbușit. Toate aceste incidente au fost puse pe fondul topirii permafrostului sub suporturile rezervorului. 

Permafrostul reprezintă un strat de sol, roci, material organic, care se mențin la o temperatură constantă de 0°C sau mai mică pe o perioadă mai lungă de timp. Gheața constituie o parte esențială a criosferei terestre.

Siberia a avut cea mai caldă iarnă din istoria măsurătorilor. 

Iarna 2019-2020 a fost „cea mai tare din Siberia de când au început sondajele în urmă cu 130 de ani, cu temperaturi medii de până la 6 ° C peste normele sezoniere”, susține meteorologul Marina Makarova. în șeful Guidrometsentr, agenția rusă de vreme. Apoi, „primăvara a venit mult mai devreme, în aprilie, cu temperaturi ușoare (uneori) care depășesc 30 ° C”, a mai spus ea.

Deși planeta se încălzește, acest lucru nu se întâmplă uniform. De exemplu, Siberia de vest se evidențiază ca o regiune care se încălzește mai repede decât media și unde variațiile de temperatură de la lună la alta tind să fie mari. Ceea ce este neobișnuit în acest caz este perioada îndelungată a acestor anomalii.


Preluat de la: Publika.md