Telescopul Hubble va fi retras treptat din funcţiune

Unul dintre cei trei giroscoape care controlează direcţia în care este îndreptat telescopul a avut probleme de stabilitate în ultimele luni.

„După o serie de teste şi o analiză atentă a opţiunilor noastre, am luat decizia ca Hubble să folosească doar unul dintre cele trei giroscoape rămase”, a declarat Mark Clampin, director al departamentului de astrofizică al NASA.

Tranziţia, care ar trebui să se încheie pînă la mijlocul lunii iunie, va reduce capacitatea lui Hubble de a efectua observaţii ştiinţifice cu 12%, cu 74 de orbite săptămînale în jurul Pămîntului în loc de 85 în prezent, a precizat Patrick Crouse, responsabilul misiunii Hubble.

În următoarele 12 luni, telescopul va fi în continuare capabil să observe bolta stelară în întregime, dar nu va mai putea urmări obiecte mai apropiate decît planeta Marte -chiar dacă astfel de obiecte sînt oricum rare -, a precizat Patrick Crouse.

„Nu considerăm că Hubble îşi trăieşte ultimele momente”, a declarat el.

NASA estimează la 70% probabilitatea ca Hubble să opereze în această configuraţie pînă în 2035.

Hubble, lansat în 1990, a revoluţionat astronomia şi a schimbat modul în care vedem Universul, acumulînd imagini ale sistemului solar, ale Căii Lactee şi ale galaxiilor foarte îndepărtate, operînd la 515 kilometri deasupra Pămîntului. Datorită lui, oamenii de ştiinţă au descoperit existenţa unei găuri negre în centrul tuturor galaxiilor sau a vaporilor de apă în jurul exoplanetelor.


Preluat de la: Noi.md