Țara din Europa care a votat ca bătrânii să primească și a 13-a pensie

Cea de a doua iniţiativă, vizând majorarea, treptată, a vârstei de pensionare, de la 65 până la 66 de ani, a fost respinsă, în condiţiile în care a strâns doar 25,3% din voturi.

Propunerea vizând plata celei de-a 13-a pensii a fost introdusă de sindicate, care susţin că majorarea costului vieţii a redus puterea de cumpărare a pensionarilor. Atât guvernul, cât şi parlamentul şi organizaţiile reprezentative ale mediului de afaceri au criticat propunerea ca nefiind nesustenabilă din punct de vedere financiar.

Aprobarea este „un moment de cotitură pentru Elveţia”, susţine analistul politic Georg Lutz. „În urmă cu doar zece ani, în contextul opoziţiei partidelor burgheze şi asociaţiilor mediului de afaceri, o astfel de propunere nu ar fi avut nicio şansă”, a adăugat Georg Lutz.

Pensiile vor fi majorate începând din 2026, conform prevederilor iniţiativei. Susţinătorii celei de-a 13-a pensii nu au venit şi cu un plan vizând finanţării acestei măsuri, ale cărei costuri suplimentare sunt estimate la 4,1 miliarde de franci (4,7 miliarde de dolari), astfel că guvernul va fi nevoit să facă rost de bani. Ministrul de Finanţe, Karin Keller-Sutter a apreciat că având în vedere că Elveţia înregistrează deja un deficit bugetar, cea de a 13-a pensie va necesita o majorare a cotei de TVA.

În prezent, pensia medie de asigurări sociale de stat în Elveţia este plafonată la 2.450 de franci (2.570 de euro) pentru o persoană singură şi 3.675 de franci pentru un cuplu căsătorit. Este vorba de sume insuficiente pentru o ţară considerată una din cele mai scumpe din lume. De exemplu, chiria pentru un apartament de trei camere într-un oraş din Elveţia este de cel puţin 3.000 de franci (3.150 de euro) iar o cafea costă mai mult de cinci franci.

Referendumurile sunt o obişnuinţă în sistemul de democraţie directă din Elveţia, mai multe astfel de plebiscite având loc în fiecare an. Pentru ca o iniţiativă populară să fie adoptată are nevoie de spriijnul majorităţii alegătorilor precum şi de suportul a mai mult de jumătate din cele 26 de cantoane elveţiene. 


Preluat de la: Unimedia.info