Mai bine de jumătate din consumatorii din Chişinău care au renunţat la sistemul centralizat de încălzire au de plătit facturi între 500 şi o mie de lei pentru luna noiembrie. Aproape 40 la sută trebuie să plătească până la 500 de lei. Datele au fost prezentate vineri de către Termoelectrica.
În Capitală sunt 26 de mii de apartamente, deconectate de la sistemul centralizat de încălzire şi care au sistem autonom, dar ţevile furnizorului de căldură trec prin aceste locuinţe. Conducerea Termoelectrica afirmă că facturile sunt mai mari decât anterior pentru că au fost calculate în baza unei metodologii noi, care a intrat în vigoare din 1 noiembrie. Conform noii metodologii, se ia în calcul consumul de energie pentru fiecare tip de bloc, număr de etaje, dar şi care e aportul de energie direct și termic, spune conducerea Termoelectrica.
”În ultimii ani au fost aplicate prevederile hotărârii 199 din 2002 care prevedeau două condiţii: pentru cei cu încălzire autonomă era un coeficient de zece procente, iar pentru alţii de cinci procente. Indiferent de unde era amplasat apartament şi nu ţinea cont de condiţiile reale”, a declarat Vasile Leu, directorul general interimar al Termoelectrica.
Conducerea Termoelectrica susţine că noua metodologie aplică un principiu echitabil de consum de energie termică.
”Apartamentele noastre din Chişinău, Bălţi au un consum mediu de aproximativ de 100-120 kw oră pe an. Dacă trecem în gaz această energie, înseamnă că în medie pentru a încălzi un apartament de 50 metri pătraţi trebuie să consume 100 metri cubi de gaze naturale pentru a asigura temperatura 20-21 de grade. Dacă nu consumă, înseamnă că beneficiază de pe spatele celor care sunt conectaţi la sistemul centralizat de energie”, a explicat şeful interimar al Termoelectrica.
În luna martie, Curtea Constituţională a decis că stabilirea obligației generale de achitare a serviciilor de încălzire în cazul apartamentelor deconectate de la sistemul centralizat de încălzire este neconstituțională.
Hotărârea urma să intre în vigoare din data de 1 mai 2022. Pe 31 octombrie, cu o zi înainte de a începe sezonul de încălzire, vicepremierul Andrei Spînu a semnat un Ordin prin care a fost aprobată o nouă metodologie privind repartizarea consumului de energie termică.
Preluat de la: Publika.md