Sute de filipinezi, rămaşi blocaţi pe acoperişuri în urma inundaţiilor provocate de taifunul Vamco

Sute de filipinezi au fost nevoiţi să-şi petreacă noaptea pe acoperişurile caselor, în urma inundaţiilor provocate de taifunul Vamco, au declarat joi oficiali locali, potrivit DPA, citat de agerpres.ro.

Vamco a lovit porţiunea estică a insulei principale, Luzon, miercuri seara, lăsând în urma sa cel puţin un mort şi trei dispăruţi, a declarat Biroul Apărării Civile.

Echipele de salvare sunt copleşite de apelurile primite din Marikina, o suburbie a metropolei Manila, a afirmat primarul din Marikina, Marcelino Teodoro.

Aproximativ jumătate din casele din Marikina sunt în prezent fie în totalitate sub apă, fie parţial sub apă din cauza inundaţiilor”, a adăugat el, precizând că din cauza curentului prea puternic nu pot fi folosite dispozitive plutitoare sau bărci manuale.

„Problema noastră este cu adevărat copleşitoare”, a subliniat primarul. „Nu mai putem gestiona eforturile de salvare. Avem nevoie de ajutor”, a mărturisit acesta.

Teodoro a comparat potopul cu dezastrul adus de furtuna tropicală Ketsana, care a abătut într-o singură zi asupra capitalei, în septembrie 2009, cantitatea de precipitaţii înregistrată de obicei într-o lună, ucigând peste 740 de persoane.

Vamco a slăbit în intensitate în timp ce a traversat insula Luzon, cea mai populată din Filipine, a declarat biroul meteorologic.

Taifunul, numit local Ulysses, era însoţit de vânturi puternice, de 130 km/oră şi de rafale de până la 215 km/oră pe măsură ce se deplasa vest-nord-vest cu 30 km/oră.

Vamco a provocat inundaţii şi alunecări de teren în provinciile estice afectate.

Un bărbat de 68 de ani a fost descoperit mort pe acoperişul casei sale din oraşul Daet, în provincia Camarines Norte, iar trei persoane au fost date dispărute în localitatea vecină, Vinzons, a declarat Biroul Apărării Civile.


Preluat de la: Publika.md