Summitul Comunității Politice Europene a ajuns la final

Republica Moldova a fost, joi, 1 iunie, gazda celui de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene. Președinta Maia Sandu împreună cu prim-ministrul Spaniei, Pedro Sánchez și premierul Cehiei, Petr Fiala, au susținut o conferință de totalizare a lucrărilor Summitului Comunității Politice Europene.

Maia Sandu a mulțumit liderilor din Europa pentru participare. Șefa statului a precizat că prezența în țara noastră a liderilor europeni este o dovadă puternică că Moldova nu este singură. 

„Participarea dumneavoastră ne face să fim mândri că am găzduit acest summit. Prezența dumneavoastră ne face mai încrezători ca oricând în viitorul nostru ca țară democratică, prosperă și liberă, o țară care se află pe un parcurs ireversibil de a se alătura Uniunii Europene”, a adăugat Maia Sandu.

Totodată, potrivit Maiei Sandu, Summitul Comunițății Politice Europene s-a încheiat cu mai multe rezultate concrete pentru Republica Moldova. Printre acestea se numără decizia privind scăderea tarifelor pentru serviciile de roaming cu țările UE, lansarea Misiunii Uniunii Europene de Parteneriat cu Republica Moldova, un nou pachet de ajutor din partea UE în valoare de circa 1,6 miliarde de euro și oferirea de către Norvegia a unei finanțări nerambursabile de 50 de milioane de euro.

Prim-ministrul Spaniei Pedro Sánchez a declarat că organizarea  de către Republica Moldova a Summitului CPE  demonstrează speranța întregului continent în privința țării noastre.

„Moldova este membră a familiei europene și salutăm eforturile pe care le face pentru a deveni membră a UE. Vă încurajăm în aceste eforturi și vă asigurăm de întregul nostru sprijin. Vrem să transmitem un mesaj de forță, de unitate, mai ales în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Principiile și valorile care stau la baza UE și regulile internaționale sunt puse în pericol din cauza acestei agresiuni, trebuie să reacționăm împreună”, a declarat premierul spaniol.

 Pedro Sánchez a anunțat a anunțat în cadrul conferinței de presă care a încheiat reuniunea că cel de-al treilea Summit al Comunității Politice Europene va avea loc în luna octombrie curent, în orașul Granada din Spania.

 Premierul Cehiei, Petr Fiala  a afirmat la rândul său că Summitul Comunițății Politice Europene de astăzi trasmite un mesaj puternic de sprijin pentru R. Moldova și Ucraina și admiră curajul R. Moldova de a face facță atacurilor hibride ale Rusiei.

„Admir curajul Moldovei, modul în care face față Rusiei și cum face față efectelor atacului barbar al Rusiei împotriva Ucrainei. Astăzi transmitem din nou un mesaj puternic, un mesaj de sprijin pentru Moldova și Ucraina. Mă bucur că această Comunitate Politică Europeană, care a fost inițiată în octombrie anul trecut la Praga, dă roade. Astăzi vedem clar că această comunitate este un forum important pentru toate țările europene. Membrii comunității vor să coopereze pașnic, vor o ordine internațională  bazată pe reguli. La această reuniune demonstrăm că suntem puternici și uniți, că vom apăra pacea, cooperarea și securitatea în Europa. Principala noastră prioritate este aceasta”, a spus prim-ministrul Cehiei Fiala.


Preluat de la: Publika.md