Summit prelungit. Liderii UE se întâlnesc din nou pentru a negocia planul de relansare economică după pandemia de coronavirus

Liderii celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au decis să se întâlnească din nou duminică la prânz pentru a continua discuţiile pe marginea planului de relansare economică post-coronavirus. 

Aceasta va fi a treia zi de negocieri, după ce blocajul de la summitul UE a continuat și sâmbătă la Bruxelles, unde şefii de stat și de guvern nu au reuşit să ajungă la un compromis privind planul de relansare economică după șocul provocat de COVID-19.

Cea mai mare problemă o reprezintă valoarea fondurilor neremabursabile – 500 de miliarde de euro a fost propunerea inițială a Comisiei Europene, apoi suma a tot fost modificată. Suedia ar fi avansat chiar o sumă sensibil mai mică – 150 de miliarde de euro.

Treptat, valoarea ajutorului economic a fost eclipsată de cererea Olandei, sprijinită și de alte țări, privind legarea banilor de respectarea statului de drept și de reforme structurale. S-a conturat astfel și o poziție adversă, reprezentată de Ungaria și sprijinită de Polonia, iar negocierile au intrat din nou în impas.

Duminică, președintele Consiliului European va prezenta o nouă variantă, după ce a stat azi-noapte târziu la negocieri cu președintele Franței, cancelarul Germaniei și țările reticente.


Preluat de la: Publika.md