SUA renunță la utilizarea ventilatoarelor din Rusia, până la elucidarea cauzelor incendiilor din două spitale din Rusia

Autoritățile americane vor decide cu privire la utilizarea aparatului de ventilație mecanică Avent-M (IVL) furnizat de Rusia după clarificarea cauzelor incendiului într-un spital din Sankt Petersburg, a comuncat, marți, purtătorul de cuvânt al Ageniției Federale pentru Situații Excepționale din SUA, Janet Montesi.

Montesi a mai spus că ventilatoarele Aventa-M, care ar fi cauzat moartea a șase persoane, încă nu au fost repartizate spitalelor din SUA. Din măsuri de precauție, acestea au fost returnate înapoi Agenției Federale pentru Situații Excepționale (FEMA).

Modelul respectiv, Aventa-M, face parte din cele trimise în SUA de Rusia la începutul lunii aprilie pentru a le ajuta să facă faţă pandemiei de coronavirus şi este fabricat de o întreprindere aflată sub incidenţa sancţiunilor americane.

Marţi, cinci persoane au decedat la spitalul Sf. Gheorghi din Sankt-Petersburg, dintre care patru într-o unitate de terapie intensivă împotriva coronavirusului, potrivit unui avocat local. O sursă a declarat agenţiei de presă TASS că incendiul a izbucnit după ce un ventilator – utilizat pentru a-i ajuta să respire pe pacienţi grav afectaţi de COVID-19 – a luat foc în timpul funcţionării.

Un incendiu similar, provocat de acelaşi model de ventilator, conform unei surse poliţieneşti, a ucis sâmbătă o persoană într-un spital din Moscova.

Serviciul federal de supraveghere în domeniul sănătăţii în Rusia(Roszdravnadzor) a declarat că verifică calitatea şi siguranţa ventilatoarelor de respiraţie mecanică în cele două spitale, iar spitalul din Sankt-Petersburg a declarat că încetează să mai utilizeze modelul respectiv pentru moment.

Cel puţin două regiuni din Federaţia Rusă au declarat agenţiilor de presă ruse că ele vor suspenda de asemenea utilizarea acestui tip de ventilator de respiraţie artificială.


Preluat de la: Publika.md