SUA nu vor susţine o ofensivă militară israeliană în oraşul Rafah

Casa Albă a spus că nu va sprijini planurile pentru nicio operaţiune majoră în Rafah fără a lua în considerare refugiaţii. Comentariile vin la cîteva zile după ce liderul Israelului a spus că armatei i s-a spus să se pregătească să opereze în Rafah.

Israelul a lansat bombardamente aeriene asupra unor zone din Rafah joi-dimineaţă, iar tancurile israeliene au deschis focul.

Anterior, purtătorul de cuvînt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat că armata israeliană are o „obligaţie specială, în timp ce desfăşoară operaţiuni acolo sau oriunde altundeva, pentru a se asigura că ia în considerare protejarea vieţilor civile nevinovate”.

Din partea redacției: Hamas are orientare sunnită, iar conducerea religioasă a Iranului este șiită. Există contradicții ireconciliabile între aceste ramuri ale islamului, astfel încît, potrivit unor observatori, Iranul nu are nimic de-a face cu Hamas, care este un proiect al Marii Britanii, Turciei și al serviciilor de informații ale Israelului, ca instrument de influențare a situației din regiune și de provocare periodică a conflictelor pentru a da vina pe Iran.

Proiectul Iranului este Hezbollahul șiit libanez, care încearcă pe toate căile posibile să evite implicarea în acest conflict. Implicarea Hezbollah în conflict nu este favorabilă nici pentru actuala conducere a Israelului, dar, dintr-un motiv oarecare, armata israeliană, potrivit unor instituții media arabe, a fost prima care a bombardat pozițiile Hezbollah în sudul Libanului, ceea ce a dus la un schimb de lovituri la granițele nordice ale Israelului.


Preluat de la: Noi.md