SUA: Cinci zile de proteste după moartea lui George Floyd. Sute de manifestanți au fost arestați

Protestele din SUA, transformate în revoltă, continuă. Deși ofițerii care s-ar face responsabili de moartea afro-americanului George Floyd au fost reținuți, oamenii insistă să se facă dreptate. Mulțimea furioasă a continuat în aceeași manieră – a incendiat şi atacat mașini ale poliției, a vandalizat magazine și tot ce întâlnea în cale. La rândul lor, forțele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene, piper și gloanțe de cauciuc. Sute de protestatari au fost arestați începând de vineri seară.

Primarul din New York s-a arătat profund dezamăgit de cei care provoacă violențe.

”Demersurile sunt puternice și clare. Respectăm protestele pașnice, dar acum vă rog să mergeți acasă”, a comunicat primarul din New York, Bill De Blasio.

Protestele violente au provocat daune uriașe și în Los Angeles. Iar primarul din Chicago, o femeie de culoare, l-a înjurat pe preşedintele Donald Trump în timpul unui discurs.

”Scopul lui este să polarizeze, să destabilizeze situația din guvernul local și să accentueze rasismul. Vreau să-i transmit două cuvinte lui Donald Trump. Începe cu ”F” și se termină ”pe tine”, a spus primarul din Chicago, Lori Lightfoot.

Încă de vineri seară, mii de oamenii protestează lângă Casa Albă. În noaptea de sâmbătă spre duminică confruntările dintre manifestanți și forțele de ordine au escaladat.

Donald Trump a vorbit despre dezastrul din țară înainte de lansarea în spațiu a echipajului NASA.

”Ceea ce vedem acum pe străzile orașelor noastre nu are nicio legătură cu dreptatea sau cu pacea. Violența și vandalismul sunt conduse de Antifa și de alte grupuri radicale”, a declarat președintele Statelor Unite, Donald Trump.

George Floyd, un bărbat de culoare de 46 de ani, a murit luni, după ce un polițist, care l-a arestat i-a ținut genunchiul pe gât timp de aproape nouă minute până s-a sufocat. La scurt timp, au izbucnit proteste în orașul Minneapolis din Minnesota, apoi în peste 30 de orașe americane. Cei trei ofițeri implicați în cazul lui George Floyd au fost arestați.


Preluat de la: Publika.md