SUA: Cercetătorii din laboratorul Wuhan, contaminați cu SARS-CoV-2 înainte de izbucnirea primelor cazuri de COVID-19

Un raport al Departamentului de Stat American, dat publicității la jumătatea lunii ianuarie, susține ipoteza conform căreia de la Institutul de Virusologie din Wuhan, China, ar fi pornit pandemia de coronavirus, scrie publicația Washington Times. Mai mulți cercetători de la institut, arată raportul, s-ar fi infectat cu virusul SARS-CoV-2 în toamna anului 2019, înainte de primele cazuri de coronavirus semnalate oficial, scrie libertatea.ro.

Liderii de la Beijing au negat în mod constant orice legătură între laborator și izbucnirea pandemiei de COVID-19. În raportul întocmit de agențiile guvernamentale americane care au investigat originea pandemiei scrie însă că mai mulți angajați ai Institutul de Virusologie din Wuhan au contractat noul coronavirus în toamna lui 2019. De altfel, un studiu din martie anul trecut arăta că primul caz de COVID ar fi apărut în China pe 17 noiembrie 2019.

În plus, mai scrie în raport, au mai existat accidente care au dus la „scăparea” din laboratoare a unor virusuri în trecut, iar aceste accidente au dus la apariția unor focare, cum a fost cel de SARS din Beijing, în 2004. Nouă persoane au fost infectate atunci, iar una a murit. Oficialii americani scriu și că cercetătorii laboratorului au desfășurat proiecte secrete în colaborare cu armata chineză: „Institutul a întreprins o serie de cercetări clasificate, inclusiv experimente pe animale în laborator, în numele aparatului militar chinez”.

Raportul arată că, începând cu 2016, cercetătorii din Wuhan au desfășurat mai multe experimente pe o specie de liliac ce a fost identificată ca fiind purtătoarea celei mai apropiate tulpini de SARS-CoV-2, cu 96,2% similitudine.
Documentul menționează și lipsa de transparență din partea autorităților din China în eforturile de clarificare ale originii pandemiei.

Documentul precizează că nu este însă foarte clar de unde, când și cum s-a transmis virusul SARS-CoV-2 la oameni: „Nu am stabilit încă dacă răspândirea a început prin contactul cu animale infectate sau dacă a fost rezultatul unui accident petrecut în laboratorul din Wuhan”. Echipa de investigație a OMS a început cercetările la Wuhan După ce autoritățile chineze au aprobat intrarea în țară a echipei Organizației Mondiale a Sănătății care investighează originile pandemiei de COVID, cei 10 anchetatori internaționali au părăsit joi, 28 ianuarie, hotelul în care erau carantinați de două săptămâni, pentru a începe munca de teren la Wuhan, scrie HotNews, care citează agenția Reuters.

Guvernul chinez a distrus dovezile din focar, pentru că a vrut să evite difuzarea informațiilor referitoare la un accident de laborator. Ei au dorit să vândă lumii povestea cum că pandemia s-a declanșat natural, plecând din piața de animale de la Wuhan”, a conchis unul dintre autorii raportului Departamentului de Stat din SUA, pentru Washington Post.


Preluat de la: Publika.md