SUA asigură Israelul că va păstra un avantaj militar în Orientul Mijlociu, după ce Trump vrea să vândă avioane F-35 Emiratelor Arabe

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat la Ierusalim că SUA se vor asigura că Israelul va păstra un avantaj militar în Orientul Mijlociu, în condițiile oricărui viitor acord privind vânzarea de arme de către Washington Emiratelor Arabe Unite (EAU), informează Agrepres. Conform New York Times, administrația Trump și-a intensificat în ultima perioadă presiunile pentru vânzarea către Emiratele Arabe de avioane de ultimă generație F-35, greu detectabile pe radar și care se află și în dotarea Israelului.

Şeful guvernului israelian a spus că a primit asigurări pe acest subiect din partea secretarului de stat american, care a sosit luni dimineaţă în Israel, prima etapă a unui turneu de cinci zile în Orientul Mijlociu şi Africa, în cursul cărui va aborda normalizarea relaţiilor între Israel şi ţări arabe.

Turneul mai include Sudanul, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Bahrein.

La 13 august, EAU şi Israel au anunţat încheierea unui acord de normalizare a relaţiilor dintre ele.

Mike Pompeo a spus că Washingtonul a furnizat sprijin militar Emiratelor Arabe Unite timp de peste 20 de ani, măsuri pe care el le-a descris drept necesare pentru a contracara ameninţările din partea Iranului, inamic regional şi al Israelului.

Conform New York Times, administrația Trump ia în calcul vânzarea către Emiratelor Arabe Unite de avioane F-35 de ultimă generație, invizibile pe radar, precum și drone militare moderne.


Preluat de la: Publika.md