Coronavirusul poate afecta inima, potrivit unui nou studiu amplu care arată că mai mult de jumătate din pacienţii cărora li s-au făcut ecografii au avut anomalii ale cordului. Noile descoperiri sunt importante, ele adăugându-se altor dovezi care sugerează că noul virus dăunează şi altor organe vitale.
Mai mult de jumătate dintre pacienţii cu coronavirus cărora li s-a efectuat o ecografie a inimii în spital aveau „anomalii” în funcţionarea cordului, potrivit noului studiu.
Studiul, publicat în European Heart Journal, a dezvăluit că 55% din 1.261 de pacienţi din 69 de ţări aveau anomalii ale inimii după infecţia cu coronavirus.
Un pacient din şapte scanaţi aveau „anomalii severe” care putea avea un impact semnificativ în şansele de supravieţuire şi vindecare.
O majoritate – de 901 de pacienţi – a celor verificaţi nu aveau probleme cu inima înainte de infecţie, ceea ce i-a făcut pe autorii studiului să concluzioneze că virusul SARS-CoV-2 este responsabil pentru problemele cu inima.
Studiul, realizat de cercetătorii de la British Heart Foundation Centre of Research Excellence de la Universitatea din Edinburgh, a subliniat faptul că cercetarea a fost limitată doar la persoanele la care medicii au avut motive să creadă că ar avea anomalii cardiace.
Noile descoperiri sunt semnificative, pentru că acestea se adaugă la un câmp tot mai mare de dovezi care sugerează daunele coronavirusului asupra mai multor ograne vitale, problemele provenind mai ales de la coagularea sângelui.
Cercetările de până acum au dovedit că infecţia cu noul coronavirus poate activa coagularea sângelui, ceea ce poate duce la accidente vasculare cerebrale, insuficienţă cardiacă, embolii pulmonare şi „degetul COVID”.
Inima trebuie să lucreze mai mult la pacienţii cu coronavirus, deoarece virusul provoacă inflamaţii şi acumularea de lichid în plămâni. Asta poate face ca inima să nu mai funcţioneze normal sau ca ţesutul ei să fie deteriorat, în timp ce, în unele cazuri, virusul poate infecta ţesutul muscular direct, scrie csid.ro.
Profesorul Marc Dweck, un cardiolog consultant la Universitatea din Edinburgh, implicat în cercetare a spus: „COVID-19 este o boală complexă, multisistem, care poate avea efecte profunde asupra multor părţi ale corpului, inclusiv inima. Mulţi medici au ezitat să efectueze ecocardiograme pentru pacienţii cu COVID-19, deoarece este o procedură care implică contactul strâns cu pacienţii. Munca noastră arată că aceste scanări sunt importante – au îmbunătăţit tratamentul pentru o treime dintre pacienţii care le-au primit.”
„Deteriorarea inimii este cunoscut să apară în gripa severă, dar am fost surprinşi să vedem atât de mulţi pacienţi cu leziuni la inima lor cu COVID-19 şi atât de mulţi pacienţi cu disfuncţie severă. Acum trebuie să înţelegem mecanismul exact al acestei daune, dacă este reversibilă şi care sunt consecinţele pe termen lung ale infecţiei cu COVID-19 asupra inimii.”
Preluat de la: Publika.md