Studiu: Consumul de iaurt reduce riscul de cancer la sîn

Se pare că una dintre cauzele cancerului de sîn este inflamația declanșată de bacteriile dăunătoare, spun cercetătorii.

Iaurtul conține lactobacili, bacterii „prietenoase” organismului. Și în laptete matern se găsesc microorganisme benefice bebelușului. Părerea specialiștilor este că aceste bacterii sînt protectoare, reducînd riscul de cancer la sîn.

Iaurtul conține bacterii benefice pentru fermentația lactozei întîlnite frecvent în lapte, similar cu bacteriile – sau microflora – găsite în laptele matern. Acest lucru demonstrează că laptele matern nu este steril. Bacteriile care fermentează lactoza sînt frecvent întîlnite în lapte și se găsesc în canalele galactofore ale sînului în timpul alăptării și pentru o perioadă necunoscută după ce mama încetează alăptarea. Sugestia lor este că aceste bacterii care fermentează lactoza în sîn sînt protectoare, deoarece în fiecare an alăptarea reduce riscul de cancer de sîn cu 4,3%.

Ce spun studiile?

Există aproximativ 10 miliarde de colonii de bacterii în corpul uman și, în timp ce majoritatea sînt inofensive, unele bacterii declanșează inflamații în organism. Inflamația cronică distruge germenii nocivi, dar dăunează și organismului. Una dintre cele mai frecvente afecțiuni inflamatorii este boala gingiilor sau parodontoza, despre care oamenii de știință spun că favorizează apariția cancerului oral, esofagian, de colon, pancreatic, de prostată și de sîn.

Cercetătorii concluzionează că acele celule stem care se divid pentru a reface mucoasa canalelor galactofore sînt influențate de microfloră, iar anumite componente ale microflorei au fost depistate în alte organe, cum ar fi colonul și stomacul, ceea ce crește riscul de dezvoltare a cancerului.

Prin urmare, este posibil să apară un scenariu similar și la sîn, prin care microflora rezidentă are impact asupra diviziunii celulelor stem și crește riscul de cancer.

Ce beneficii are consumul de iaurt?

Este bogat în substanțe nutritive importante

Iaurtul oferă aproape fiecare nutrient de care corpul tău are nevoie. Este deosebit de bogat în calciu, vitaminele din complexul B și minerale.

Este bogat în proteine

Iaurtul, în special soiul grecesc, este foarte bogat în proteine. Proteinele îți scad apetitul și te ajută să îți controlezi greutatea.

Ajută digestia

Unele tipuri de iaurt conțin probiotice, care pot stimula sănătatea digestivă prin reducerea simptomelor tulburărilor gastrointestinale comune, cum ar fi balonarea, diareea și constipația.

Îți poate întări sistemul imunitar

Iaurtul oferă probiotice, vitamine și minerale, toate acestea pot stimula imunitatea și pot preveni anumite boli.

Te poate proteja împotriva osteoporozei

Iaurtul este bogat în vitamine și minerale care joacă un rol-cheie în menținerea sănătății osoase. Consumul acestuia în mod regulat poate reduce riscul de osteoporoză.

Menține inima sănătoasă

Indiferent de conținutul său de grăsimi, iaurtul menține inima sănătoasă prin creșterea colesterolului HDL „bun” și reducerea tensiunii arteriale.

Cum să alegi cel mai bun iaurt pentru sănătatea ta?

Sortimentele simple, neîndulcite sînt cele mai bune, deoarece conțin ingrediente minime, fără zahăr adăugat. Sortimentele cu grăsimi conțin mai multe calorii, dar asta nu înseamnă că sînt nesănătoase. Doar asigură-te că respecți doza recomandată. De asemenea, ar trebui să căuți iaurturi care să conțină culturi vii și active pentru a-ți asigura rezervele de probiotice care îți mențin sănătatea.

Cît iaurt e recomandat să consumăm pe zi?

Pentru oricine are vîrsta de peste 9 ani este recomandat consumul a pînă la 3 cești de iaurt pe zi.


Preluat de la: Noi.md