Studenții rămân acasă: Peste 7 mii de locuri bugetare au fost acoperite în prima etapă

Se pare că pandemia de COVID-19 ţine absolvenţii de liceu departe de studiile în străinătate! Ministrul Educaţiei, Igor Şarov, a anunţat că după prima etapă de admitere în universităţi, atât la studiile de licenţă, cât şi la cele de masterat, au fost acoperite aproape toate locurile cu finanţare bugetară.

”La ciclul I, la locurile cu finanţare bugetară au fost înmatriculaţi 4201 studenţi, 84% din plan, cu circa 300 de studenţi mai mulţi decât în anul trecut în această perioadă. La ciclul II, la locurile cu finanţare bugetară au fost 3014 de masteranzi, 97 % din plan.”,a spus ministrul Educaţiei, Igor Şarov.

În prima etapă au mai fost admişi alţi aproximativ 12 700 de studenţi la licenţă şi masterat care vor plăti pentru studii. ”Igor Şarov a spus că preferinţele studenţilor rămân neschimbate.

Şi în acest an, în prima etapă de admitere, cele mai solicitate specialităţi au fost dreptul, business şi administrare, finanţele, design-ul şi medicina.  Totodată, cele mai multe locuri vacante au rămas la ştiinţele exacte, ecologie, ştiinţe ale educaţiei, ştiinţe agricole şi inginerie. 

În contextul pandemiei de COVID-19, Igor Șarov a mai anunţat că senatul universitar va fi entitatea care va decide modul în care va fi organizat procesul de studii în anul academic 2020-2021.

”Cert este faptul că, cel puţin primele două săptămâni, universităţile vor desfăşura toate activităţile doar online cu intrarea etapizată la orele de contact direct în incinta instituţiei. În măsura posibilităţilor, pentru studenţii anului I, în primul semestru al anului 2020 – 2021, recomandăm organizarea procesului didactic, preponderent, în sălile de curs.”, a spus ministrul Educaţiei, Igor Şarov.

A doua etapă de admitere în universităţi a început în data de 21 august şi se va încheia pe 29 august. Pentru studii superioare de licenţă au rămas disponibile 789 de locuri cu finanţare bugetară, iar pentru masterat – 82.


Preluat de la: Publika.md