Stoltenberg: UE nu poate înlocui NATO și nu poate proteja Europa

Uniunea Europeană nu poate înlocui NATO și nu poate proteja Europa, a atenționat vineri secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, într-un discurs susținut pe scena virtuală a Conferinței de Securitate de la München într-o ediție specială consacrată relansării relațiilor transatlantice și în care Joe Biden, primul președinte american care se adresează Conferinței, a dat semnalul că “America și alianța transatlantică au revenit”, scrie caleaeuropeana.ro.

Înaltul oficial aliat a spus că Europa și America de Nord au responsabilitatea de a apăra ordinea internațională bazată pe reguli care este supusă provocărilor de puterile autoritare precum China și Rusia, o idee împărtășită și de președintele Consiliului European.

“China și Rusia încearcă să rescrie regulile drumului în beneficiul propriilor interese. Creșterea Chinei este o problemă definitorie pentru comunitatea transatlantică. Cu consecințe potențiale pentru securitatea, prosperitatea și modul nostru de viață. Acesta este motivul pentru care NATO ar trebui să aprofundeze relațiile noastre cu parteneri apropiați, cum ar fi Australia și Japonia, și să creeze noi parteneri în întreaga lume”, a spus Stoltenberg.

Întrebat de președintele Conferinței de Securitate de la München, Wolfgang Ischinger, despre provocările reprezentate de China și de cooperarea UE – NATO în această privință, Stoltenberg a răspuns fără echivoc: “UE nu poate înlocui NATO. UE nu poate proteja Europa”.

“Acest lucru este parțial legat de resurse, 20% din cheltuielile de apărare ale NATO provin de la aliații UE ai NATO. Este, de asemenea, parțial despre geografie, Norvegia și Islanda în nord sau Turcia în sud sau în Statele Unite, Canada și Regatul Unit în vest, aceste țări fiind desigur importante pentru apărarea și protecția Europei”, a spus el.

“Și, în al treilea rând, este vorba de politică, orice încercare de a slăbi legătura transatlantică nu numai că va slăbi NATO, ci va diviza și Europa, așa că trebuie să avem Europa și America de Nord împreună în NATO, acesta este cel mai bun mod“, a conchis el.


Preluat de la: Publika.md