Statul pierde anual sute de milioane de lei din cauza pacienţilor care solicită ambulanţa doar pentru a primi o pastilă sau o injecţie

Statul pierde anual sute de milioane de lei din cauza pacienţilor care solicită ambulanţa doar pentru a primi o pastilă sau o injecţie. Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească declară că moldovenii fac abuz de acest serviciu, iar 35 la sută din apelurile la 112 în care se solicită o ambulanţă nu sunt de urgenţă.

Operatorii serviciului unic susţin că au chiar şi o listă a persoanelor care sună zilnic şi solicită ajutorul medicilor, iar unii dintre ei chiar şi de câteva ori pe zi. Echipele de pe ambulanţă sunt obligate să se deplaseze la fiecare solicitare, deoarece în Moldova nu există un protocol care ar stabili gradul de urgenţă al solicitărilor. Astfel, autorităţile admit că unii dintre moldoveni au murit cu zile aşteptând ambulanţa de la un caz mai puţin urgent.

„Aţi măsurat tensiunea, domnul Gheorghe? Când a fost ambulanţa la dvs.? Azi dimineaţă? Şi după ce a plecat nu v-a stat mai uşor? Vă trimitem din nou ambulanţa, da? Noi aici la 112 vă putem trimite doar ambulanţa, nu vă putem da îndreptare la spitalizare”, a spus Cristina Munteanu, operator 112.

Pacientul de la celălalt capăt al firului a sunat pentru a doua oară la Urgenţă în doar câteva ore. Bărbatul a rămas nemulţumit de calitatea ajutorului medical acordat şi negocia cu operatorul internarea la spital.

„Am vorbit cu un pacient din Hânceşti, care solicită cam des ambulanţa şi permanent spune că are dureri de inimă”.

Iar lista celor care solicită ajutor medical zilnic este lungă, spun operatorii.

„Avem o doamnă de la nord, care permanent ne sună cu dureri de cap. Avem o doamnă chiar din Orhei, care are mereu atacuri de panică şi solicită ambulanţa”, a remarcat Maxim Melnic, operator 112.

„Sunt pacienţi care sună zilnic de câte două sau trei ori pe zi şi solicită ambulanţa pentru dureri de cap şi noi nu putem să îi refuzăm. Avem pacientă de la nord, care zice iaca eu cad jos, strigă la noi că dacă nu veniţi eu mor. Chiar dacă nu este o urgenţă, ambulanţa merge, îi verifică”. 

Operatorii mai spun că pe lângă cei care sună aproape zilnic, se confruntă şi cu o mulţime de apeluri, care nu reprezintă un caz de urgenţă.

„Cineva cere consultare, cineva cere schimbarea bandajului, o injecţie sau un preparat anumit solicită. Sau stare de ebrietate, au consumat alcool ieri şi astăzi sună după ajutor, încercăm să-i încurajăm, dar strigă că vor ambulanţa şi suntem obligaţi să le efectuăm chemarea şi deja ambulanţa să meargă la faţa locului”.

Conducerea Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească susţine că anual înregistrează 800 de mii de apeluri în care se solicită ambulanţa, dintre care 25 de mii, adică 3,5 la sută, nu necesită intervenţia echipajului medical de urgenţă.

„Persoanele care solicită serviciul de urgenţă pentru a se amuza, solicitări când o persoană solicită pentru un trecător ambulanţa, deşi lui nu-i trebuie şi ei refuză să fie examinaţi într-un final de către echipa medicală”, a relatat Tatiana  Bicic, vicedirector medical CNAMUP.

CNAMUP susţine că anual peste 240 de mii de apeluri sunt efectuate de către moldovenii care nu au nicio urgenţă medicală, iar problema poate fi soluţionată de medicul de familie. Cele mai multe solicitări nejustificate se înregistrează în Chişinău şi Bălţi.

„Populaţia care solicită ambulanţa nejustificat, trebuie să-şi dea seama că undeva stă o rudă de a lor, undeva stă altă persoană, pe care noi deservindu-l cu întârziere vom avea un deces”.

Autorităţile susţin că nu au o statistică privind numărul moldovenilor care au decedat din cauza că ambulanţa a ajuns prea târziu, însă aceste cazuri nu sunt excluse. Administraţia CNAMUP mai declară că instituţia are un buget anual de peste un miliard de lei, dintre care aproape 300 de milioane de lei sunt cheltuiţi pentru solicitări nejustificate, bani care ar putea fi investiţi în modernizarea parcului de ambulanţe.

„Toate solicitările la persoane asigurate şi neasigurate, dar şi străinii din ţară, le deservim gratuit. În mediu o solicitare costă o mie două sute de lei”.

Astfel, autorităţile susţin că instituţia se transformă dintr-un serviciu de urgenţă în unul de verificare a temperaturii şi tensiunii la domiciliu.

„Noi suntem unica ţară în spaţiul european, care trimite ambulanţa la cea mai mică deviere de tensiune, în lume nu sunt astfel de solicitări”.

Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească susţine că cetăţenii trebuie să solicite ambulanţa doar în cazuri de urgenţă precum accidente, traumatisme, stările neclare la copiii de până la cinci ani, dar şi dereglări de conștienţă, care indică hemoragiile interne.


Preluat de la: Publika.md