Stare de alertă epidemiologică în România: Ce șanse are gripa să treacă Prutul

În săptămâna 22-28 ianuarie în România au fost raportate peste 133 000 de cazuri de infecții respiratorii, ceea ce este cu peste 35 la sută mai multe cazuri în comparație cu perioada similară de anul trecut, când au fost raportate sub o sută de mii. Totodată se înregistrează și o creștere cu aproape opt la sută (zece mii cazuri) în comparație cu acum o săptămână.

Potrivit datelor publicate de Centrul Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile de la București, numărul cazurilor de gripă crește cu 30 la sută în fiecare săptămână și a ajuns la peste nouă mii în ultimele șapte zile. Cele mai multe cazuri de gripă clinică au fost raportate în municipiul București (1301) şi în județele Cluj (1032), Prahova (582) și Iași (456). Tot în ultima săptămână au fost comunicate 11 decese confirmate cu virus gripal. În total în România de la începutul sezonului gripal au fost înregistrate 51 decese din cauza gripei.

Apariția virusului în Republica Moldova întârzie cu zece zile

Valul de infecții respiratorii acute, dar și ce cel de gripă, ajunge în Republica Moldova cu două săptămâni întârziere față de țările din Europa de Est. Întârziere virusului a devenit deja o legitate pentru epidemiologi care explică aceasta prin vacanța prelungită la școală.

„Lunile februarie și martie sunt marcate de gripă, totul depinde de debutul sezonului care poate fi în perioada sărbătorilor de iarnă sau mai târziu. De obicei, abia în săptămâna a patra ajungem la cotele înregistrate de țările vecine la începutul anului. Este vorba de vreo zece zile la mijloc”, explică situația Nicolae Furtună, șeful Direcției prevenirea și controlul bolilor transmisibile din cadrul Agenției Naționale de Sănătate Publică.

Potrivit ANSP, în perioada 22–28 ianuarie 2024, numărul de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare a crescut cu 30 la sută față de săptămâna precedentă. În total, au fost înregistrate 10 350 de cazuri, dintre care 60 la sută printre copii. Pe parcursul săptămânii trecute, au fost raportate 229 de cazuri de gripă sezonieră. Cele mai multe au fost înregistrate în municipiul Chișinău – 146. După care urmează municipiul Bălți – 25, raioanele Edineț, Florești și Fălești cu câte nouă cazuri. Jumătate din pacienți au între zero și 14 ani.

Spitalele din capitală pentru copii au toate paturile ocupate

La Spitalul Clinic Municipal de Boli Infecțioase pentru Copii sunt internați zilnic aproximativ 20 de minori cu infecții respiratorii acute. Majoritatea acestora au simptomatologie pentru gripă. Unii sunt aduși cu ambulanța, alții sunt transferați de la alte instituții medicale, iar unii se adresează direct la internare. Vicedirectoarea spitalului, Stela Cornilova, spune că este vorba de copii de la un an și până la 18 ani.

„Astăzi avem toate paturile ocupate, este vorba de 118 pacienți. În situația când vor veni și alte solicitări suntem gata să punem alte paturi așa cum am făcut și în pandemie când am extins numărul acestora până la 125 de unități. Tratamentul antiviral fără complicații durează cinci zile, dar dacă apar anumite complicații atunci aceasta perioadă este extinsă la mai mult de o săptămână de spitalizare. În ultimele zile am avut pneumonii, bronșiolite, laringo-traheite cu stenoză care au necesitate mai multă atenție din partea medicilor”, afirmă Stela Cornilova.

Citiți continuarea pe sanatateinfo.md.


Preluat de la: Unimedia.info