Specialiștii ne îndeamnă să fim atenți la simptomele mici ale cancerului

Acum cinci ani, Maria Țabur din Hîncești a fost diagnosticată cu cancer la glanda tiroidă. În urma mai multor investigații, femeia a fost supusă unei intervenții chirurgicale la Institutul Oncologic, iar de atunci o dată la șase luni vine la evaluare la policlinica instituției.

„Am avut niște simptome că mă durea în gît, am fost la sanatoriu și tot tușeam, tușeam, și cînd am venit aici m-am speriat, cînd am dat analizele, a fost cancer de gradul doi, mulțumesc la doctori că m-au îndreptat și m-au pus pe picioare.”

Iar această femeie a venit la o nouă investigație cu soțul ei, care acum cîteva luni a fost diagnosticat cu cancer la gît.

„Medicii au vrut să-l opereze, dar soțul meu a refuzat. Acum a făcut patru ședințe de chimioterapie. Cînd am inițiat tratamentul, era în stadiul trei al bolii, însă acum starea lui de sănătate s-a agravat. Era necesară operația, dar el a refuzat.”

Printre pacienții policlinicii Institutului Oncologic am întîlnit și persoane care spun că și-au identificat singuri problema de sănătate.

„Este pentru a doua oară cînd vin aici. La prima investigație au fost depistați mici noduli în glanda mamară, după ce am depistat acasă schimbările. Peste patru ani a trebuit să vin să fac o nouă investigație, să văd dacă totul e bine. Pentru o viață mai lungă și mai fericită, alături de cei dragi, e nevoie să facem investigații la timp”, conchide pacienta.

În prezent, Institutul Oncologic are în dotare mai multe echipamente moderne ce permit stabilirea focarului primar, a gradului de răspîndire, precum și inițierea unui tratament corespunzător.

Igor Gavrilașenco, șeful Serviciului imagistică medicală, spune că noile echipamente fac posibilă depistarea mai devreme a cancerului.

„Vedeți aparatul de mamografie? Se face mamografia cu posibilitatea să facem și tomosinteza, depistăm mai precis răspîndirea procesului prin glanda mamară, afectarea ganglionilor limfatici. Am primit și aparat de ultrasonografie care dă posibilitatea să investigăm pacienții cu doppler și elastografie, ce dă mai corectă stadializarea procesului malign. Este în faza de instalare a tomografului computerizat.”

În 2023, au fost implementate mai multe programe noi, menite să depisteze cancerul în stadii incipiente.

„În 2023, am atins cifra cea mai mare de internări – 32 de mii, comparativ cu 2022 – circa 29 de mii. Acest lucru vorbește că am reușit sporirea capacităților și intensitatea prin implementarea metodelor noi, programelor de depistare precoce, diagnostic, dar și tratament. Depistarea la timp dă tratare, șansa de a trata definitiv această maladie. Circa 35 de procente din adresări sînt pacienții cu stadiiile 3 și 4, aduce mai multe aspecte nefavorabile, cum ar fi: ineficiența tratamentului, costuri”, subliniază directorul Institutului Oncologic, Ruslan Baltaga.

Anual, în Republica Moldova sînt înregistrate circa zece mii de noi cazuri de cancer. Cel mai răspîndit este cancerul colorectal, urmat de cel al glandei mamare, al pielii, cel pulmonar, urmat de cancerul prostatei. În prezent, la Institutul Oncologic sînt în evidență peste 65 de mii de pacienți.

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, marcată în fiecare an la 4 februarie, invită populația la conștientizare și la acțiune pentru o lume mai puțin împovărată de cancer. Cancerul este a doua cauză de deces la nivel mondial, reprezentînd aproape unu din șase decese la nivel global.


Preluat de la: Noi.md