SpaceX și NASA, la a doua încercare de lansare a unei misiuni istorice în spațiu. Publika.MD va transmite în direct

Compania SpaceX a lui Elon Musk se pregătește sâmbătă pentru a doua încercare de lansare a unei misiuni istorice în spațiu, misiune denumită Demo-2: pentru prima oară, racheta Falcon 9 va trimite o capsulă Crew Dragon cu echipaj uman până la Stația Spațială Internațională. PUBLIKA.MD va transmite evenimentul în direct, începând cu ora 20:00, pe pagina noastră de Facebook

La bordul navetei vor fi astronauții NASA Doug Hurley și Bob Behnken.

Lansarea misiunii era prevăzută pentru miercuri, dar a fost amânată în ultimul moment din cauza condițiilor meteo nefavorabile de la Centrul Spațial Kennedy din Florida.

Nici prognoza meteo pentru sâmbătă, 30 mai, nu este grozavă.

Lansarea este programată pentru ora locală 15:22 (22:22, ora Moldovei), pentru că atunci Staţia Spațială Internațională se va afla în locul potrivit, pe orbită, față de locul de unde se va face lansarea, Centrul Spaţial Kennedy din Florida.

Dacă lansarea nu va putea avea loc nici sâmbătă, următoarea fereastră este duminică (31 mai), la ora 19:00 GMT (22:00, ora Moldovei).

Cei doi astronauți vor veni la Centrul Spațial cu trei ore mai înainte de lansare.

Misiunea este importantă din mai multe puncte de vedere: este pentru prima oară după aproape 10 ani când Statele Unite își trimit astronauții pe ISS cu o navetă care pleacă de pe teritoriul american. Ultima navetă a NASA a fost retrasă din serviciu în 2011. Și este, de asemenea, pentru prima dată când agenția spațială americană colaborează cu o companie privată pentru a-i transporta astronauții până pe orbita spațială.

Pentru Statele Unite reuşita acestei misiuni va fi un pas crucial pe drumul spre independența de Rusia pentru accesarea Stației Spațiale şi un motiv de mândrie naţională. Ultima misiune cu echipaj uman de pe teritoriul american a fost în 2011, când naveta Atlantis ateriza și odată cu ea se sfârșea era de 30 de ani a flotei spațiale NASA. Nouă ani au așteptat americanii să-și vadă din nou astronauți decolând de la Centrul Spațial Kennedy. În toată această perioadă, Agenția Spațială a depins de programul rusesc pentru a trimite astronauți pe Stația Spațială Internațională.

CITEȘTE ȘI: Misiunea spațială istorică a NASA și SpaceX, amânată din cauza vremii. Când va avea loc următoarea tentativă de lansare în spațiu


Preluat de la: Publika.md