SpaceX și NASA au lansat duminică o nouă misiune istorică în spațiu (VIDEO)

Capsula Crew Dragon, cu patru astronauți la bord, s-a desprins de racheta Falcon 9, a atins orbita Pământului și se îndreaptă acum spre Stația Spațială Internațională. Este o călătorie care va dura 27 de ore. Capsula ar trebui să andocheze la ISS marți dimineața, în jurul orei 6.0, ora Moldovei. La bordul ISS mai sunt trei astronauți, doi ruși și unul american, o femeie, care au ajuns acolo cu o rachetă Soiuz, în octombrie. Misiunea lor se încheie în aprilie.

Această lansare constituie o premieră, pentru că este prima dată când un echipaj internaţional zboară la bordul unei navete spaţiale și al unei rachete certificate de NASA, dar deţinute de o companie comercială, operate de pe teritoriul american. În plus, acum sunt patru astronauți, adică un echipaj complet, la bordul capsulei Crew Dragon.

Lansarea era prevăzută inițial pentru sâmbătă (noaptea de sâmbătă spre duminică, ora Moldovei), dar a fost amânată până duminică seara din cauza vântului puternic.

Amintim că, NASA este primul client pentru serviciile de „taxi spaţial” oferite de SpaceX: agenţia a finanţat dezvoltarea şi testarea capsulei Crew Dragon prin intermediul programului commercial Crew, timp de 10 ani.

În 2014, NASA a oferit companiei lui Elon Musk un contract în valoare de 2,6 miliarde de dolari pentru a finaliza proiectul Crew Dragon şi pentru a desfăşura cel puţin 6 misiuni operative spre şi dinspre ISS folosind capsula Crew Dragon şi racheta Falcon 9.

Boeing a primit un contract similar, în valoare de 4,2 miliarde de dolari, pentru dezvoltarea capsulei CST-100 Starliner. Starliner nu este însă gata să transporte astronauţi.


Preluat de la: Publika.md