Socialiștii vor să-l aducă pe Dodon în „LEGALITATE” și vor modificarea legii ca Președintele să POATE fi MEMBRU de PARTID

 

Deputatul socialist Vasile Bolea a înregistrat în Parlament o inițiativă legislativă prin care propune modificarea Codului Electoral astfel încât președintele Republicii Moldova să nu mai fie obligat să renunțe la calitate de membru de partid înainte ca mandatul său să fie validat de Curtea Constituțională.

Prin această inițiativă, socialiștii propun abrogarea din Codul Electoral al aliniatului care prevede că până la validarea mandatului, candidatul ales la funcția de președinte al Republicii Moldova prezintă Curții Constituționale confirmarea faptului că nu este membru al vreunui partid politic și nu îndeplinește nicio altă funcție publică sau privată.

Autorul inițiativei consideră că „această normă încalcă normele constituționale referitor la libertatea asocierii”.

„Art.41 din Constituția Republicii Moldova prevede că „cetățenii se pot asocia liber în partide și în alte organizații social politice ele contribuie la definirea și la exprimarea vieții politice a cetățenilor și în condițiile legii participe la alegeri”, se arată în nota informativă semnată de Vasile Bolea.

Amintim că, la 12 decembrie 2017, Curtea Constituţională a pronunțat hotărârea prin care a recunoscut constituțional textul respectiv.

Astfel, odată cu învestirea lui Igor Dodon în calitate de președinte al țării acesta a renunțat la statutul de membru al PSRM, Totuși, în continuare, acesta s-a autoproclamat lider informal al PSRM.

În 2017 socialistul Vlad Bătrîncea a cerut interpretarea acestei sintagme, care pe atunci se regăsea în alineatul (2) al articolului 112 din Codul electoral al Republicii Moldova nr. 1381-XIII din 21 noiembrie 1997.

https://cotidianul.md 


Preluat de la: Timpul.md