Soarta Filarmonicii, incertă

Deși acum un an a fost ales un concept al unui arhitect german după care ar urma să fie construită o nouă clădire, autoritățile nu au banii necesari pentru a materializa ideea. Așa că s-ar putea merge pe conceptul propus de o companie autohtonă care s-a clasat pe locul doi la concurs.

Conceptul declarat cîștigător la concurs a fost elaborat de un arhitect german, iar problema principală pentru care țara noastră încă nu a comandat proiectul este lipsa banilor.

Astfel s-ar putea merge pe o a doua variantă, și anume, proiectul care a ocupat locul doi la concurs, realizat de arhitecți moldoveni.

„Noi vom convoca consiliul tutelar și vom discuta posibilitatea să trecem la varianta doi. Noi am găsit inclusiv finanțare sub formă de credit de la Banca Europeană pentru Investiții. Problema este spațiul fiscal. Problema este angajamentul Republicii Moldova, prioritățile pe care le are Guvernul în acest moment și anume aceste lucruri îngreunează accesarea acestui credit”,a spus ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Pentru ca lucrările de proiectare să fie realizate de o companie din Moldova optează și directoarea Filarmonicii Naționale. Svetlana Bivol își dorește mai mult spațiu pentru artiști și spectatori.

„Eu mi-o imaginez una performantă. Că se va merge pe formula arhitecturală clasică, că pe una modernă nu contează. Important este să fie performantă din toate punctele de vedere. Să fie o acustică bună. Să fie o sală spațioasă, cu fotolii foarte comode, cu instrumente de cea mai înaltă calitate și valoare. Să fie holurile spațioase unde vom putea avea o cafenea cu un salon muzical, cu o bibliotecă a Filarmonicii pe care ne-o propunem” ,a subliniat directoarea Filarmonicii Naționale, Svetlana Bivol.

Atunci cînd se va cunoaște costul total al lucrărilor, echipa filarmonicii va lansa și o campanie pentru a colecta fonduri, mai spune Svetlana Bivol.

„O să facem o campanie destul de activă, poate chiar și agresivă în ghilimele de colectare de fonduri, dar după ce vom avea acel cost estimativ al lucrărilor de construcție a Filarmonicii. Și atunci neapărat ne vom adresa fiecărui dintre dumneavoastră ca să vă lăsați o mică părticică din suflet și din inimă în această instituție”,zice directoarea Filarmonicii Naționale, Svetlana Bivol.

Ministerul Culturii nu are deocamdată un termen exact pentru începerea lucrărilor.

„Graba chiar nu văd de ce ar trebui să fie, inclusiv o abordare cu disperare și urgență de intervenție. Din contra, noi ne dorim un eveniment extraordinar care ar însemna multe și pentru Europa de est. Nu doar pentru Republica Moldova”,a zis ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” a fost deschisă în 1940 și reconstruită 20 de ani mai tîrziu. În septembrie 2020, edificiul a fost cuprins de flăcări, iar tavanul sălii principale s-a prăbușit. Incendiul a afectat peste 3500 de metri pătrați.


Preluat de la: Noi.md