Slovocia alături de Polonia și Ungaria, suspendă temporar importul de cereale din Ucraina

 Slovacia a decis să suspendeze temporar importurile de cereale şi de alte produse selectate din Ucraina, a transmis luni guvernul de la Bratislava, transmit Reuters şi TASR și Agerpres.

 Comisia Europeană a calificat aceste măsuri comerciale unilaterale drept inacceptabile și promite că statele UE afectate de importul de cereale ucrainene vor primi noi ajutoare


 Potrivit TASR, afacerile fermierilor slovaci nu pot concura cu cerealele ieftine din Ucraina şi riscă să nu poată supravieţui.

 Ministerul Agriculturii din Slovacia  a avertizat că a epuizat toate opţiunile juridice de a reglementa importurile din Ucraina şi a menţine în acelaşi timp ‘coridoarele solidarităţii’.

 Acestea erau destinate iniţial pentru exporturile de cereale ucrainene spre ţări terţe, însă cantităţi mari au ajuns în silozuri europene, destabilizând piaţa în state UE.

      „Măsuri suplimentare, mai stricte, pentru a reglementa importurile de mărfuri din Ucraina trebuie să fie introduse la nivel guvernamental.”, a menționat ministerul.

 În urma descoperii de grâu contaminat importat din Ucraina săptămâna trecută, autorităţile din Slovacia au interzis procesarea şi comercializarea de cereale ucrainene nu doar în lanţul alimentar, ci şi în cel furajer.

Totodată, au fost intensificate controalele la frontieră şi alte măsuri aferente


Preluat de la: Publika.md