Slovacia oferă protecţie unui bărbat acuzat de propagandă pro-rusă, pus pe lista de sancţiuni a Cehiei: Artem Marcevski ar fi condus site-ul Voice of Europe

Ziarul ceh Denik N a citat două surse neidentificate care au declarat că Ministerul de Interne al Slovaciei i-a acordat lui Artem Marcevski statutul de protecţie temporară.

Marcevski a fost plasat pe o listă de sancţiuni cehe în luna martie, după ce serviciile de informaţii din această ţară au declarat că el conducea site-ul web Voice of Europe, înregistrat în Cehia. Praga susţine că acesta a folosit site-ul pentru a răspândi propagandă antiucraineană şi dezinformare, la instrucţiunile politicianului ucrainean pro-rus Viktor Medvedciuk, care se află în Rusia.

Ministerul de Interne al Slovaciei a declarat că s-a ocupat de acest caz împreună cu serviciile de informaţii, dar a refuzat să facă alte comentarii. Acesta a transmis că va oferi mai multe detalii după ce îşi va finaliza ancheta.

Denik N, în articolul său publicat marţi seara, susţine că după ce Praga i-a impus sancţiuni lui Marcevski, acesta s-a îndreptat spre Slovacia, unde noul guvern condus de premierul Robert Fico este mai binevoitor faţă de Moscova decât predecesorul său şi a pus capăt sprijinului militar de stat pentru Ucraina.

După invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, Marcevski a primit protecţie temporară în Republica Cehă, ca parte a eforturilor Uniunii Europene de a ajuta persoanele care fugeau de război.

Oficialii cehi se aşteptau însă ca el să piardă acest statut la 60 de zile după includerea sa pe lista de sancţiuni, ceea ce l-ar fi privat de rezidenţa în UE.


Preluat de la: Unimedia.info