Situația la Frontieră, în ultimele 24 de ore: Aproape două mii de persoane au intrat în țară

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 5.027 traversări. Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 1.968 traversări persoane, dintre care 1.268 treceri la frontiera moldo-română, 546 treceri la frontiera cu Ucraina și 154 treceri aeriene.

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în Republica Moldova) au fost:
PTF Leușeni – 915 traversări persoane;
PTF Tudora – 260 traversări persoane;
PTF Otaci – 211 traversări persoane;
PTF Giurgiulești-Galați – 157 traversări persoane;
PTF Sculeni – 191 traversări persoane.

Totodată, pe parcursul a 24 de ore (27.05.20), polițiștii de frontieră au înregistrat următoarele acțiuni ilegale:
– două persoane au încălcat regimul zonei de frontieră;
– un caz de trafic ilegal de bunuri;
– o tentativă de trecere a frontierei cu document falsificat;
– o încălcare a regulilor de folosire a vinietei;
– o persoană a fost identificată la controlul de frontieră cu consemn național.

În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 5.027 de persoane și completate 1.986 de fișe epidemiologice individuale. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.

Ofițerii de la Linia Verde a Poliției de Frontieră (022 259 717), în decursul a 24 ore au înregistrat 377 de apeluri de la cetățeni, unde s-au oferit consultații vizavi de situația de la frontiera de stat, condițiile de traversare și riscurile în contextul măsurilor aplicate privind diminuarea răspândirii COVID-19.

NOTĂ: Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal în continuare activează la capacitate în vederea diminuării riscului de răspândire a infecției de tip nou Coronavirus, în special la punctele de trecere a frontierei de stat, dar și respectă măsurile de protecție individuală a personalului din subordine.
Printre acțiunile întreprinse se numără:
– monitorizarea tuturor persoanelor sosite în țară,
– detectarea celor care prezintă simptome asociate cu infecția Coronavirus de tip nou,
– izolarea de celelalte persoane,
– solicitarea serviciului 112 pentru transportarea acestora în cadrul instituției specializate spitalicești.

La trecerea frontierei de stat, obligatoriu călătorii sunt supuși termometriei, pe sensul de intrare în țară se asigură ca aceștia completează corect fișele epidemiologice și se informează despre amenzile care vor fi aplicate persoanelor ce nu vor respecta măsurile de profilaxie în contextul coronavirusului.

Suplimentar, vor scrie pe partea verso a fișei Declarația pe propria răspundereprivind respectarea regimului de autoizolare pentru o perioada de 14 zile în locurile determinate. Ca excepție, vezi Hotărârea nr.12 din 25 mai 2020 Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică. 

În baza deciziei autorităților naționale competente și în coordonare cu structurile de frontieră și vamale din România și Ucraina, mai multe puncte de trecere a frontierei de stat au fost închise. Harta punctelor de trecere a frontierei sistate și active: www.border.gov.md.

Tranzitarea teritoriului Republicii Moldova va fi efectuată direct, fără oprire, prin următoarele culoare instituite între punctele de trecere a frontierei de stat:
– Giurgiulești-Galați, rutier – Giurgiulești-Reni, rutier;
– Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Leușeni-Albița, rutier;
– Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Tudora-Starokazacie, rutier.


Preluat de la: Publika.md