Situația din Nagorno – Karabah rămâne tensionată. Au fost reluate violențele în regiune

Situația din regiunea separatistă Nagorno – Karabah rămâne tensionată. După o noapte relativ liniștită, violențele au fost reluate în această dimineață. În timp ce Armenia susține că forțele armate azere au atacat linia de nord-est a frontului, Ministerul Apărării din Azerbaijan anunță că armenii au atacat trei orașe. Cele două părți se acuză reciproc de minciună și de încălcarea armistițiului semnat vineri la Moscova.

Președintele Azerbaijanului, Ilham Aliyev i-a acuzat pe armeni de politici agresive. Într-un interviu pentru un post turcesc de televiziune, liderul de la Baku a declarat că mai mulți ambasadori au mers zilele trecute în orașele Ganja și Mingachevir, afectate de bombardamente. Potrivit lui Aliyev, oficialii s-ar fi convins cine provoacă acest conflict și comite crime împotriva civililor. Președintele azer a mai spus că Armenia este un stat al terorii, un stat fascist. 

La rândul său, în cadrul unei întrevederi cu mai mulți ambasadori acreditați la Erevan, premierul Armeniei, Nikol Pashinyan, a declarat că regiunea Nagorno – Karabah este aproape de o criză umanitară.

„În opinia noastră, criza poate fi prevenită într-un singur mod eficient: comunitatea internațională trebuie să recunoască agresiunea din partea Azerbaijanului și Turciei, dar și independența Karabahului.”, a comunicat premierul Armeniei, Nikol Pashinyan.

Pe fundalul acestui ping-pong de acuzații, după ce Azerbaijanul a propus implicarea Turciei în cadrul procesului de negocieri privind pacea în Nagorno – Karabah, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care a mediat dialogul de vineri dintre miniștrii de Externe ai Armeniei și Azerbaijanului, dă asigurări că formatul discuțiilor rămâne neschimbat.

„Declarația noastră comună confirmă faptul că formatul negocierilor rămâne neschimbat. Grupul Minsk din cadrul OSCE numără un număr mare de state, dar a delegat, drept negociatori, reprezentanții a trei state: Rusia, SUA și Franța.”, a afirmat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Armenia şi Azerbaijan au încheiat vineri, la Moscova, la capătul a 10 ore de discuții, un acord privind încetarea temporară a conflictului militar. Armistiţiul urma să intre în vigoare sâmbătă la prânz, însă a fost încălcat încă din primele minute. Regiunea Nagorno – Karabah este recunoscută la nivel internațional ca parte a Azerbaijanului. De la escaladarea conflictului, pe 27 septembrie, au murit cel puţin 500 de oameni, inclusiv civili.


Preluat de la: Publika.md