Siegfried Mureșan: Georgia riscă să piardă sprijinul UE. Deja a rămas mult în urma Republicii Moldova

Georgia a fost un stat care a făcut progrese pe calea apropierii de UE în trecut, dar a rămas în urmă acum. Tocmai de accea nu i-a fost acordat statutul de țară-candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, odată cu Republica Moldova și Ucraina. Părerea a fost exprimată de vicepreședintele Partidului Popular European, Siegfried Mureșan, pentru Ddigi24. Eurodeputatul a menționat că despre problemele Georgiei se știa încă de anul trecut. 

”Vedem intimidări ale societății civile. Organizații care primesc mai mult de 20% finanțare din exterior, adică multe organizații care se ocupă de libertatea presei, de drepturile omului, care ajută persoanele refuagiate din Ucraina, ar trebui să se înregistreze ca agenți străini, aștfel riscă să fie aspru amendate. Acestea sunt intimidări a unor entități esențiale pentru democrație, nu este deloc în concordanță cu standardele europene și ceea ce autoritățile din Georgia fac periclitează parcursul european al țării”, a comentat Mureșan pentru Digi24. 

Oficialul a apreciat că Georgia a rămas în urmă față de Republica Moldova și Ucraina și că acest regres ar putea continua. 

”Am văzut că oamenii își doresc în proporție majoritară ceea ce iși doresc și cei din Republica Moldova: modernizare la standardele europene, administrație publică competentă, spitale bune, școli bune, un mod de viață european. Georgia riscă să i se retragă semnificativ sprijinul din partea UE. UE va ajuta în următoarele luni acele state care își respectă angajamentele, cel mai bun exemplu fiind Republica Moldova”, a mai menționat Siegfried Mureșan.


Preluat de la: Publika.md