Si PAS a contestat acordul rusesc. Litvinenco: Acordul contine prevederi paguboase pentru Moldova

Încă o sesizare a fost depusă la Curtea Constituţională privind acordul de credit rusesc. Deputatul PAS Sergiu Litvinenco contestă două prevederi din acordul de împrumut, pe care le consideră păguboase pentru stat şi cetăţeni, motiv pentru care trebuie declarate neconstituţionale. Una dintre acestea se referă la transformarea datoriilor companiilor care vor lua credite din băncile rusești în datorie de stat a Moldovei, iar cea de-a doua, în opinia lui Litvinenco, vine să faciliteze companiile rusești pentru a câștiga contracte finanţate din bugetul țării noastre.

Printre argumentele invocate de deputatul Sergiu Litvinenco se numără probabilitatea ca Republica Moldova să se îndatoreze masiv față de Rusia, prin intermediul creditului rusesc. Un alt argument este că Guvernul nu a obţinut avizul Comisiei politică externă a Parlamentului, înainte de a prezenta proiectul de lege privind împrumutul rusesc în plenul legislativului.

De asemenea, potrivit lui Litvinenco, proiectul de ratificare a acordului este foarte vag şi uşor de interpretat.

Deputatul PAS mai consideră că prin condiţiile acestui împrumut este încălcat principiul constituțional al concurenței loiale și obligația statului de a proteja această concurență.

Joi, Curtea Constituţională a suspendat Legea pentru ratificarea acordului rusesc, prin care ţara noastră ar urma să primească un împrumut de 200 de milioane de euro. Decizia a fost luată ca urmare a sesizării depuse de grupul parlamentar PRO MOLDOVA.

Curtea Constituţională urmează să examineze aceste sesizări şi să pronunţe o decizie finală.


Preluat de la: Publika.md

 Fără categorie