Și-a văzut moartea cu ochii: Un bărbat din Cantemir, resuscitat de medicii de la urgență, după ce s-a înecat cu alimente

„Pe data de 21 mai 2024, la ora 19:10, în dispeceratul comun de urgență al Instituției Medico-Sanitară Publică, Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă, a fost înregistrat un apel pentru acordarea asistenței medicale de urgență la etapa de prespital unui bărbat de 63 ani într-un local din orașul Cantemir, pe motivul „corp străin, bărbatul nu respiră”.

Pentru deservirea solicitării a fost alocată echipa de asistență medicală urgentă din cadrul SAMU Cantemir, care a ajuns la locul solicitării în 4 minute.

La evaluarea pacientului s-a stabilit că starea generală a acetuia este critică. Bărbatul fiind inconștient și diagnosticat preventiv „corp străin în căile respiratorii superioare. Asfixie obstructivă, insuficiență respiratorie acută, comă hipoxică de gradul II-III și stop cardio-respirator”.

Din spusele rudelor, în timpul cinei, bărbatul a aspirat cu o bucată de aliment, după care a pierdut cunoștința și nu a mai prezentat semne de viață.

Membrii echipei SAMU Cantemir au efectuat manevrele de dezobstrucție, inițiind măsurile de resuscitare cardio-respiratorie și cerebrală, soldate cu succes, prin restabilirea ritmului cardiac și a respirației.

Ulterior, cu monitorizarea permanentă a parametrilor vitali, pacientul a fost transportat asistat și transmis medicilor din cadrul IMSP Spitalul Raional Cantemir.

Echipa SAMU Cantemir implicată în salvarea pacientului: Felcerul – Elena Dachii, infirmierul – Vera Strahoteanu și șoferul ambulanței – Dumitru Anghel”, se arată în comunicatul emis de Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.


Preluat de la: Unimedia.info