Şi-a aruncat laptopul în care avea bitcoini în sumă de peste 236 milioane de euro. Acum speră să-l găsească la groapa de gunoi

Un galez care aruncat la gunoi, în urmă cu 8 ani, unitatea de stocare a laptopului personal pe care susţine că avea bitcoini în valoare de peste 236 milioane de euro, se luptă acum cu primăria pentru a obţine permisiunea de a căuta hardul în groapa de gunoi a oraşului, informează BBC.

Galezul spune că a cumpărat monedele „pe aproape nimic” în 2009. După ce ar fi vărsat o băutură pe laptop, James a pus unitatea de stocare într-un sertar şi a uitat apoi complet de ea ani buni.

Când a aruncat hardul în 2013, valoarea celor 7.500 de monede Bitcoin era deja în jur de 5 milioane de euro

James Howells a spus că, dacă va fi lăsat să caute în groapa de gunoi, unde crede că încă se mai află preţioasa sa comoară, va dona primăriei oraşului 25% din valoarea monedelor bitcoin stocate în hard.

Galezul a precizat că găsirea hardului în groapa de gunoi nu ar fi o treabă atât de dificilă, dacă ar reuşi să angajeze o echipă specială de experţi.

De ce nu-l lasă primăria pe galez să-şi caute hardul cu bitcoini în groapa de gunoi a oraşului

Autorităţile locale au interzis însă realizarea unei astfel căutări care ar presupune operaţiuni de excavare a gunoiului.

„Consiliul local din Newport a fost contactat de mai multe ori din 2013 până în prezent în legătură cu posibilitatea recuperării unei componente de hardware IT care ar conţine bitcoini”, a declarat purtătorul de cuvânt al primăriei.

„Prima oară s-a întâmplat la câteva luni după ce domnul Howells a realizat, prima oară, dispariţia hardului. Consiliul i-a explicat de mai multe ori domnului Howells că o excavare a locului nu e posibilă, deoarece ar produce un impact uriaş asupra mediului înconjurător”, a adăugat reprezentantul primăriei.

În cazul teoretic în care galezul ar primi totuşi o aprobare, costurile operaţiunii s-ar putea ridica la câteva milioane de lire sterline, fără ca nimeni să aibă certitudinea descoperirii obiectului pierdut şi, în special, a comorii virtuale aflate în interiorul său.

Galezul nu este singurul posesor de Bitcoin care trăieşte cu o astfel de povară pe suflet: Stefan Thomas, un programator din San Francisco, trăiește zilele acestea cea mai tensionată perioadă din viața lui: el nu mai ține minte parola cu care își poate accesa portofelul electronic în care are 7.002 bitcoini. 

Valoarea acestora depășește cu mult 200 de milioane de dolari. Parola pe care Thomas nu și-o mai amintește îi dă acestuia acces la un hard-drive, denumit IronKey, unde se află „cheia” portofelului electronic în care americanul își ține cei peste 7.000 de bitcoini.


Preluat de la: Publika.md