Sezon cu vacanțe mai scumpe. Hotelurile, obligate să reducă drastic numărul clienţilor pentru a evita răspândirea pandemiei

Preţul pachetelor turistice ar putea creşte în acest sezon estival, deoarece hotelurile vor fi obligate să reducă drastic numărul clienţilor pentru a evitare răspândirea pandemiei. Declaraţia a fost făcută de Ion Curmei, directorul unei agenţii de turism, la emisiunea „Tema Zilei” de la Canal2. El a menţionat că unele hoteluri din Bulgaria au anunţat deja că îşi sistează activitatea pentru această vară.

„În cazul în care hotelurile sunt obligate de a mişcora volumului de turişti, de a primit doar 50% din capacitatea sau 30 sau 70%, atunci evident dacă se lucrează două-trei luni de zile, preţurile este posibil ca să crească”, a spus directorul unei agenţii de turism, Ion Curmei.

Mulţi dintre moldovenii care şi-au luat pachete de odihnă pentru această vară cer banii înapoi. În aceste condiţii, agenţiile sunt obligate să restituie plăţile pe care nu le mai au, pentru că au făcute deja transferuri companiilor de peste hotare, care la rândul lor se află într-o situaţie complicată.

„Odata ce persoana nu a primit serviciile pentru care a achitat este în drept să ceară rezilierea contractului şi restituirea banilor achitaţi pentru aceste servicii”, a spus avocatul Dorin Podlisnic. 

Soluţia de mijloc este o reprogramare a vacanţelor pentru 2021. Totuşi, agenţiile de turism au depus petiţii către Guvern, preşedinte şi Ministerul Economiei şi au cerut un moratoriu care să le permită să întoarcă banii turiştilor într-un termen mai extins. Deocamdată, nu au primit însă răspunsuri clare.

„Din câte observ, autorităţile cel puţin verbal ne susţin. Prim-ministrul a declarat pe pagina sa de Facebook că susţine ca toţi turiştii să reprogrameze şi să nu anuleze”, a spus directorul unei agenţii de turism, Ion Curmei.

Sezonul estival din acest an ar putea dura din iulie până în septembrie. Grecia a anunţat deja condiţiile pe care le va impune turiştilor săi. Toţi străinii vor trebui să prezinte un act că nu sunt infectaţi cu noul virus. Statul elen va pregăti şi hoteluri pentru carantină, unde vor fi cazaţi cei bolnavi de COVID-19.

În această săptămână, Comisia Europeană a adoptat un plan pentru redeschiderea graniţelor blocului comunitar pentru turişti. Totul se va întâmpla în trei etape. Iniţial vor fi redeschise zonele unde riscul de răspândire a virusului este mai scăzut, iar apoi treptat şi celelalte.

Potrivit Comisiei Europene, în acest an, pandemia va reduce veniturile turismului global cu cel puţin 400 de miliarde de euro.


Preluat de la: Publika.md