Serviciul secret german constată o intensificare a spionajului rus în Germania și îl numește "periculos"

Serviciile de informaţii ruse şi-au înteţit activitatea în Germania în timpul actualului război din Ucraina, potrivit Serviciului de Informaţii Interne german, informează Digi24 care citează dpa.

Recent un agent dublu din cadrul agenţiei de informaţii externe a Germaniei, BND, a fost arestat. Şeful Serviciului de Informaţii Interne al Germaniei, Thomas Haldenwang, a mai enumerat China şi Iranul printre statele ale căror servicii de informaţii sunt active în Germania.

„Activitatea serviciilor de informaţii ale Rusiei aici, în Germania, nu doar că s-a menţinut, ci a şi crescut, în timp ce efectele războiului (din Ucraina) continuă”, a spus Haldenwang într-un interviu pentru dpa. „Actualul caz arată de asemenea cât de periculos este spionajul rus”, a adăugat el, cu referire la un presupus agent dublu din cadrul agenţiei de informaţii externe a Germaniei, BND, care a fost arestat cu puţin timp înainte de Crăciun.

Bărbatul arestat este suspectat că a livrat informaţii secrete serviciilor de informaţii ruse. Potrivit lui Haldenwang, Moscova încearcă să se revanşeze pentru expulzarea a 40 de oficiali ruşi declaraţi persoane non-grata în Germania.

Ca răspuns la declanşarea ofensivei ruse în Ucraina, pe 24 februarie, statele europene au expulzat agenţi ruşi, iar Germania a expulzat 40 de membri ai ambasadei ruse de la Berlin. „Facem eforturi mari pentru a preveni sosirea în Germania a unor alte persoane care ar putea avea legături cu serviciile de informaţii ruse”, a subliniat Haldenwang pentru dpa. Pentru a reuşi aceasta, guvernul federal a înăsprit regulile pentru eliberarea vizelor, a spus el.


Preluat de la: Publika.md