Serviciul de informații militare al Ucrainei: Atacul armat din Moscova este „o operaţiune planificată de serviciile speciale ale Kremlinului”

„Desigur, vorbim despre o operaţiune specială a serviciilor secrete ale Kremlinului împotriva propriilor lor cetăţeni”, a declarat purtătorul de cuvânt al GUR, Andrii Yusov, citat de agenţia de ştiri ucraineană Unian.

Într-un mesaj publicat pe reţelele sociale, GUR a dat asigurări că atentatul este un alt pretext pentru a intensifica agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei şi pentru a justifica o nouă mobilizare militară în interiorul Rusiei.

Potrivit GUR, faptul că un grup de persoane cu puşti de asalt s-au putut mişca „în libertate” prin Moscova ar dovedi, „împreună cu alte dovezi irefutabile”, că masacrul a fost organizat de spionajul rus.

„Atentatul terorist de la Moscova este o provocare planificată şi deliberată a serviciilor speciale ruse la ordinele (preşedintelui rus Vladimir) Putin. Obiectivul său este de a justifica bombardamente chiar mai dure împotriva Ucrainei şi o mobilizare totală în Rusia”, a afirmat GUR, apreciind că atacul „trebuie înţeles ca o ameninţare a lui Putin de a provoca o escaladă şi de a extinde războiul”, relatează AFP.

Anterior, autorităţile ucrainene au dat asigurări că nu au „nimic de-a face” cu acest eveniment. „Ucraina nu are nimic de-a face cu atacul armat sau cu exploziile de la Crocus City Hall. Nu are niciun sens”, a apreciat consilierul preşedinţiei ucrainene, Mihailo Podoliak, într-un mesaj postat pe platforma X.

Proprietarul „Crocus City Hall”, Araz Agalarov, a comentat pentru prima dată atacul terorist care a avut loc în incinta sălii de spectacole de la periferia Moscovei.

O înregistrare video aparent filmată de atacatorii sălii de concert de la periferia Moscovei a fost difuzată pe conturile de reţele sociale folosite de obicei de gruparea jihadistă Stat Islamic, potrivit grupului SITE, specializat în cercetare anti-terorism.

Președintele rus Vladimir Putin a făcut primele declarații, sâmbătă, după masacrul de la Moscova. El acuză Ucraina că ar fi încercat să-i ajute pe teroriști să treacă granița. „Cei patru atacatori de la Crocus au fost reținuți. Aceștia au încercat să fugă spre Ucraina, unde a fost pregătită o „fereastră” pentru trecerea frontierei”, a spus Putin, precizând că „toți cei implicați în atac vor fi pedepsiți”

Agenţia Reuters, citată de news.ro, notează că 28 de persoane decedate în atacul de la Moscova au fost găsite într-o toaletă, iar 14 pe o scară la Crocus City Hall.

Potrivit informațiilor oferite de presa locală, în urma atacului din Moscova au fost reținute 11 persoane, inclusiv 4 teroriști.

Un atac armat a avut loc vineri seara, 22 martie, în sala de concerte „Crocus” din nord-vestul Moscovei. Potrivit informațiilor preliminare, cel puțin trei persoane în camuflaj au deschis focul, iar ulterior au avut loc explozii, după care incendiul a distrus aproape în totalitate etajele superioare ale clădirii. Potrivit presei locale, aproximativ 60 de oameni au fost uciși, iar peste o sută, inclusiv copii, au fost răniți.


Preluat de la: Unimedia.info