Serviciul 112, „decapitat” după tragedia de la Coșcalia, are un nou director interimar: Cine va conduce instituția

„Conform ordinului Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, domnul Viniciuc Anatolie este numit în funcția de Director Interimar din data de 8 aprilie 2024, până la denumirea directorului Serviciului 112 sau până la numirea altui director interimar, dar nu mai mult de 12 luni. 

Tot astăzi, 8 aprilie curent, noul director interimar a avut o primă întâlnire cu efectivul instituției și a vizitat Centrele de preluare a apelurilor de urgență ale Serviciului 112. 

Noua conducere își propune alături de echipa instituției pe care o conduce să promoveze şi să aplice un management performant și eficient în gestionarea intervențiilor de urgență, capabil să asigure un climat de siguranță cetățenilor. În acest sens va acorda un interes special indicatorului de reducere a timpului de procesare a apelurilor de urgență și sectorului de informare și instruire a cetățenilor cu referire la utilitatea numărului de urgență 112.

Potrivit CV-ului, Anatolie Viniciuc are o experiență de aproapre 36 de ani în sistemul de urgență al Ministerului Afacerilor Interne. În 2019 a fost numit şef adjunct al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Afacerilor Interne. Anatolie Viniciuc a mai fost şef adjunct serviciu, şef al Direcţiei pompieri şi salvatori a Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale (reorganizat în Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă) al Ministerului Afacerilor Interne. De asemenea, a participat în activități de management al proiectelor de dezvoltare în cadrul IGSU, în grupuri de lucru instituționale și interinstituționale”, se arată în comunicatul instituției.

Sava Leontean și Maria Gondiu au fost găsiți fără suflare, în dimineața zilei de 27 noiembrie 2023, în mașina lor, blocată în nămeți. Tragedia a avut loc în apropiere de localitatea Coșcalia, raionul Căușeni.

Presa locală a publicat mai multe imagini de la locul tragediei.

A doua zi, Inspectoratul de Poliție Căușeni a deschis un proces penal pe acest caz. Victimele ar fi apelat toată noaptea 112, dar nu i-a salvat nimeni. De cealaltă parte, comunicatoarele de la IGP susțineau că IP Căușeni ar fi primit un singur apel de la 112 privind mașina blocată la Coșcalia – cel din dimineața tragediei, în care s-au descoperit cele două cadavre.

La 29 noiembrie au apărut detalii noi despre tragedia de la Coșcalia. Cuplul găsit fără suflare în mașina blocată sub nămeți urma să ajungă în sat la sora bărbatului, imobilizată la pat, pentru a-i lăsa un telefon mobil.

Tot la 29 noiembrie, premierul Dorin Recean a cerut demisia directorului de la 112, în legătură cu tragedia de la Căușeni. „Așa am constatat că 112 se ocupă doar de plasarea informației în loc să ia cazul și să-l urmărească cap coadă”, a declarat prim-ministrul.

De asemenea, ministrul de Interne, Adrian Efros, a anunțat, într-o conferință de presă, detalii pe tragedia de la Căușeni. Serviciul 112 a fost apelat în jur de 10 ori de diferite persoane, inclusiv de cele decedate în automobilul înzăpezit la Coșcalia, potrivit oficialului. Efros a prezentat cronologia evenimentelor, în urma cărora cuplul s-a stins din viață, în mașina acoperită cu nămeți.

În aceeași zi, directorul Serviciului național unic pentru apelurile de urgență 112, Liviu Oboroc, a fost demis. Ordinul a fost semnat de Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, în subordinea căruia se află serviciul.

Liviu Oboroc a venit cu o reacție, după ce a fost demis. „Operatorii 112 și-au îndeplinit obligațiunile de serviciu în conformitate cu legea, fără nicio abatere și au transmis toate informațiile colectate către instituțiile responsabile de intervenții”, a declarat Oboroc, în exclusivitate pentru UNIMEDIA.

La două zile după tragedie, Ministrul Afacerilor Interne a anunțat că a fost deschisă o anchetă de serviciu în cadrul IGSU, „pentru a identifica lacunele în procesele desfășurate în această acțiune complexă și deloc ușoară în care au fost implicați mai mulți actori”.

La 30 noiembrie, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a propus în Parlament crearea unei Comisii de anchetă, care să stabilească toate circumstanțele în care s-a produs tragedia de la Căușeni. Propunerea, însă, a fost respinsă de majoritatea parlamentară a PAS. Totodată, deputatul Lilian Carp a menționat că urmează a fi audiate instituțiile responsabile de gestionarea intemperiilor.

La 2 decembrie, discuțiile telefonice dintre operatorul Serviciului 112 și angajații IGSU, din seara în care culpul blocat cu mașina în nămeți a fost lăsat să moară, la Coșcalia, au apărut în spațiul public. Înregistrările au fost publicate de bloggerul Eugen Luchianiuc.

Rudele cuplului decedat în mașina înzăpezită la Coșcalia au făcut mai multe mărturii despre ziua tragediei. Sora femeii a declarat că autoritățile nici nu au încercat să-i salveze, iar duminică dimineața, cadavrele au fost scoase din automobil de ginerele și feciorul bărbatului.

Cei doi pensionari decedați nu au fost singurii care s-au pomenit blocați între cele 2 sate, în ziua tragediei. Tot acolo au mai fost și alte mașini, care, însă, au reușit să iasă din nămeți, iar oamenii aflați în ele au scăpat cu viață. O locuitoare de la Florica, Gheorghina Polisciuc, a povestit că în acea duminică se întorcea de la spitalul din Căușeni, unde a vizitat-o pe sora sa, iar când a apelat la salvatori, după ajutor, a rămas șocată de răspunsul pe care l-a primit din partea autorităților.


Preluat de la: Unimedia.info