Serviciile militare ucrainene anunță că urmează lovituri pe teritoriul Rusiei

„Am propus un plan care vizează reducerea capacităţilor ruse. Acesta acoperă multe aspecte, cum ar fi industria militară, instalaţii militare critice, aerodromurile lor, centrele lor de comandă şi control”, a declarat directorul GUR, citat de Ukrainskaia Pravda.

Potrivit acestuia, sunt planificate mai multe atacuri transfrontaliere ale voluntarilor ruși în interiorul Rusiei, cu sprijinul GUR, precum și mai multe atacuri cu drone. Scopul atacurilor, conform liderului spionajului militar ucrainean, este de a arăta că președintele rus Vladimir Putin „nu poate proteja populația de pătrunderea războiului în Rusia”. „Când stai, să zicem, la Sankt Petersburg și vezi războiul doar la televizor, vei susține războiul. Dar oamenii încep să-și schimbe părerea când este un atac lângă casa lor”, a precizat Kirillo Budanov.

Șeful GUR a mai spus că proiectilele care au provocat cele mai multe distrugeri în Rusia nu au fost dronele ucrainene, ci rachetele antiaeriene S-300 trase asupra dronelor ucrainene, iar impactul psihologic asupra populației a fost același. „De fapt, daunele pe care aceste rachete le fac este mult mai mare decât daunele pe care le-ar putea produce o dronă”, a declarat Budanov.

Într-un mesaj video din 17 aprilie, președintele Volodimir Zelenski a mulțumit tuturor din Forțele Armate ale Ucrainei care pregătesc operațiuni speciale, „operațiuni deosebit de importante, extrem de importante, care distrug echipamentul armatei ruse, infrastructura lor de luptă”. El a confirmat, de asemenea, atacul asupra aerodromului rusesc din Crimeea ocupată.

În ultimele luni, Kievul şi-a înmulţit loviturile împotriva instalaţiilor petroliere şi gaziere ruse, în urma unor atacuri ale Moscovei împotriva infrastructurilor energetice ucrainene.

În februarie, GUR a atacat, cu o dronă, inclusiv o rafinărie din Sankt-Petersburg, al doilea cel mai mare oraş din Rusia, situat la 1.000 de kilometri de frontiera ucraineană.

Această strategie asumată de Kiev ar urma să-i permită să se elibereze de presiunea armatei ruse, în iniţiativă în Donbas (estul Ucrainei), pentru a o determina să îndepărteze o parte din arsenalul şi oamenii săi de pe front.

SUA sunt principalul susţinător militar şi financiar al Kievului, însă cel mai recent pachet de ajutor este încă blocat în Congres din cauza unor dezacorduri între democraţi şi republicani.


Preluat de la: Timpul.md