Serviciile de securitate ucrainene au destructurat un grup care se pregătea să ia cu asalt clădirea parlamentului

Un număr necunoscut de persoane au fost arestate pentru implicarea în conspiraţie.

„Conform anchetei, în mai şi iunie 2024 un grup de persoane a distribuit pe reţelele de socializare mesaje ce discreditau actuala conducere a statului, cerînd schimbări în ordinea constituţională şi preluarea puterii în Ucraina”, se arată într-un comunicat al Parchetului ucrainean, care a informat că această grupare a fost desfiinţată.

Potrivit Procuraturii, liderii grupării au convocat mai multe evenimente publice pentru data de 30 iunie, zi în care în Ucraina se sărbătoreşte Ziua Constituţiei. Organizatorii nu şi-au dezvăluit intenţiile de lovitură de stat în aceste apeluri. Pe lîngă preluarea controlului asupra clădirii Parlamentului, aceste evenimente publice vizau şi alegerea unui nou „guvern interimar” .

Principalul organizator este, potrivit Parchetului, liderul unei organizaţii care „are experienţă în participarea la acte provocatoare, care nu au dat rezultate”. Parchetul nu oferă însă mai multe detalii despre identitatea acestei persoane sau organizaţia pe care o conduce. „Închiriase o sală cu o capacitate de două mii de persoane şi căutase, de asemenea, cadre militare şi gardieni înarmaţi din structuri private pentru a efectua preluarea puterii”, a precizat Parchetul despre modul în care a fost pregătită presupusa tentativă de lovitură de stat.

Potrivit acestei surse, organizatorul avea complici în regiunile Dnipropetrovsk şi Kiev şi încercase fără succes să atragă în pregătiri un ONG din regiunea Ivano-Frankivsk. Patru persoane sînt anchetate în Ivano-Frankivsk pentru distribuirea de materiale care cer răsturnarea violentă a ordinii constituţionale, dintre care doi sînt privaţi de libertate preventiv, potrivit Parchetului.


Preluat de la: Noi.md